Inntaksdammen i deler av elva Lundesokna er nesten tørrlagt, og elva er som en liten bekk i et ørkenlandskap. Samsjøen har så lite vann at båter ligger langt oppe på land, og innsjøen har fått uvanlig lang strand. Det er også lite vann i Håen.

Reaksjoner

Dette har flere reagert på, og folk har spurt om TrønderEnergi driver en kynisk nedtapping for å tjene mest mulig penger. Elva renner i Melhus, mens Samsjøen er både i Melhus og Midtre Gauldal. Rundt Samsjøen og Håen ligger det mange hytter.

Kommunikasjonsrådgiver Tore Wuttudal i TrønderEnergi sier at den lave vannstanden i inntaksdammen er godkjent av NVE, og at det skyldes vedlikeholdsarbeid. I løpet av mandag skal TrønderEnergi igjen slippe inn vann slik at vannstanden sakte, men sikkert økes. Under vedlikeholdsarbeidene har Håen kraftverk stått.

- Når inntaksdammen er ferdig vedlikeholdt, vil sannsynligvis produksjonen i Håen starte igjen, sier Wuttudal.

Wuttudal bekrefter at inntaksdammen er kraftig nedtappet, men at dette altså er godkjent av NVE.

Lundesokna har fiskebestand, og Wuttudal forklarer at noe av fisken dro nedover elva da inntaksdammen ble nedtappet, mens resten av fisken ble stående igjen i kulper i inntaksdammen. At det kan ha oppstått fiskedød, tror han ikke har skjedd.

Lite nedbør

Når det gjelder den lave vannstanden i Samsjøen og til dels Håen, skyldes dette ifølge Wuttudal lite nedbør over lang tid.

- Det var en ekstremt tørr vår, og vi håpet at det skulle komme nedbør i sommer. Utover høsten har det heller ikke kommet så mye nedbør bortsett fra ei regnskur nå og da, sier Wuttudal.

Wuttudal peker på at lav vannstand i innsjøer og elver ikke bare gjelder Samsjøen og Håen.

- Det er jo lite vann i Gaula også, sier Wuttudal.

Wuttudal legger til at det er flere hensyn å ta som at TrønderEnergi skal ha strømproduksjon.

- Vi forholder oss til det reglementet myndighetene har gitt oss, sier Wuttudal.

Det er såvidt det renner vann i Lundesokna.
Inntaksdammen.
Samsjøen har fått lang strand.
Vannføringa i Lundesokna er en helt annen nedenfor inntaksdammen.