På fredag var det mange spente barn på skolene på Støren og i Singsås. De fikk besøk av lastebiler og -sjåfører, og de fikk klatre opp i bilene. Der skulle de selv oppleve hvordan det er å forholde seg til de myke trafikantene utenfor bilen. Barna på Støren skole var ivrige på å komme seg opp i lastebilene, og det var tydelig stor stas for mange med besøket.

Blindsoner

Lastebileeierne håper å gjøre barna mer bevisste på at sjåførene ikke ser alt rundt bilen.

- Vi har fokus på det at det er endel blindsoner rundt lastebilen. Vi har tro på at barna får se det med egne øyne, sier Roar Melum som er regionsjef i Norges Lastebileierforbund Trøndelag.

Med seg på skolebesøkene, hadde han biler og sjåfører fra Aune- og Digre Transport.

- Hvis det gjør at vi kan unngå en ulykke, er det verdt hver en time vi bruker på dette, sier Melum.

Prosjektet kalles "Velg livet", og kjøres over hele landet. Melum sier at seks- og syvåringene tar imot budskapet, ifølge Melum.

Først viste de en film inne i klasserommet, før elevene fikk komme ut og prøve ut lastebilene. To og to elever gikk inn i bilene, mens resten av gruppa gikk i rekke rundt lastebilen. Målet var å la ungene oppleve at man ikke ser alt som foregår rundt lastebilen.

Skal gi signal

- Mange voksne får også en a-ha-opplevelse når de kommer inn i bilen, og får se hvor lite vi ser.

Barne ble også opplært i å gi signal til sjåfører.

- Vi har lært dem å vinke for å varsle sjåføren. Da er det også viktig at sjåførene kommuniserer med dem. Vi ønsker jo at alle sjåfører skal være ekstra aktsomme i trafikken. Det ligger mye ansvarliggjøring av egen næring i dette også, sier Melum.