Mandag holdt Statens vegvesen kontroll på bruk av belte i buss på Lundamo.

På buss nummer 340 fra Røros til Trondheim var det én passasjer som fikk gebyr.

Les også: Omkom i arbeidsulykke på Støren

Sjåføren har ansvaret

Statens vegvesen informerte også med det samme om at det i utgangspunktet er sjåførens ansvar at personer under 15 år bruker belte i bussen.

Ingunn Haavi Finstad i kommunikasjonsstaben i Statens vegvesen utdyper dette.

–Ifølge forskriften har sjåføren ansvar for at passasjerer under 15 år sitter sikret. Dette er tilsvarende slik regelverket er i privatbiler, skriver hun i en epost.

Les også: Her får du tips til sykkelruter

Les også: Nå er det slutt på advarslene

Hun understreker imidlertid at sjåførens aller viktigste oppgave i bussen, er selve kjøringen, og at de har stor forståelse for at sjåføren ikke har mulighet til å til enhver tid følge med på om passasjerene bakover i bussen sitter sikret.

Informasjon er viktig

Samtidig understreker hun informasjonsplikten sjåføren har overfor sine passasjerer.

–Vi vet at informasjon i bussen virker. Passasjerene sier at de trenger å bli minnet på beltebruk, og at de lytter til sjåføren. For passasjerer under 15 år, er det særlig viktig å overholde informasjonsplikten, og på lengre turer gi jevnlige påminnelser om beltebruk underveis. I en kontrollsituasjon vil vi utøve skjønn. Her er kravet til sikker observasjon særlig viktig, og det er høy terskel for anmeldelse og eventuell prikkbelastning av sjåfør, uttaler hun.

Formålet med kontrollene er å bidra til at stadig flere bruker belte på buss, skriver hun, både for sin egen og andres sikkerhet.

–Vi ønsker på ingen måte å gjøre jobben i bussen vanskeligere for sjåførene, sier hun.

171 fikk gebyr forrige uke

På landsbasis fikk 171 personer fikk gebyr for mangel på bruk av belte i buss i forrige uke, melder NTB. Ti av dem var sjåfører, men de fikk ikke gebyr for at passasjerene satt uten belte – De satt uten belte selv.

Ytterligere 477 passasjerer og to sjåfører satt usikret, men slapp unna med en muntlig advarsel i denne omgang, siden kontrollørene ikke hadde sikker observasjon, melder Statens vegvesen.

Totalt ble 8.345 busspassasjerer kontrollert, fordelt på 485 busser over hele landet.

KONTROLLERT: Buss nummer 340 mellom Røros og Trondheim ble stoppet i bilbeltekontroll på Lundamo. Foto: Geir Belsvik