Drikkevannet fra Benna i Melhus koster melhusbyggene mer enn det trondhjemmerne betaler.

Fredag var det høytidelig åpning av Metrovann, og ordførerne Gunnar Krogstad (Ap) fra Melhus og Rita Ottervik (Ap) fra Trondheim snakket varmt om det interkommunale samarbeidet om drikkevann.

Utveksling

Trondheim får permanent drikkevann til de sørlige delene av Trondheim samt reservevann fra Benna i Melhus. I Melhus forsynes halvparten av innbyggerne med drikkevann fra Benna. Jonsvatnet i Trondheim er reservevann for Melhus, og permanent drikkevannskilde for deler av Trondheim. De to kommunene samarbeider om avløp også ettersom kloakk fra Melhus føres til Trondheim for rensing der.

Les også: Sinte grunneiere demonstrerte

Så skulle en tro at drikkevann kostet innbyggerne det samme enten de bor i Melhus eller Trondheim, men slik er det ikke.

Les også: Metrovann koster 680 millioner kroner

Dyrere i Melhus

I Melhus er abonnementsgebyret for vann til bolig 1550 kroner inkludert moms og abonnementsgebyret for avløp bolig er 2200 kroner. Innbyggerne betaler pr. kubikkmeter vann som brukes, og forbruksgebyret er 14,58 kroner pr. kubikkmeter vann. Forbruksgebyret for avløp er 38,85 kroner pr. kubikkmeter. Minsteleia for vannmåler er 290 kroner.

I Trondheim er abonnementsgebyret 396 kroner for vann og 415 kroner for avløp – altså vesentlig lavere enn i Melhus. Forbruksgebyret er 10,92 kroner pr. kubikk for vann, og 11,31 kroner pr. kubikk for avløp. Minstesatsen for leie av vannmåler er 244 kroner. Disse satsene er også lavere enn i Melhus.

Les også: Sendte regninga til Trondheim

Kommunens kostnader

- Vi skulle ønske at det hadde gått an å ha de samme satsene, sier ordfører Gunnar Krogstad.

Melhusordføreren forklarer prisforskjellen med selvkostprinsippet. Vann- og avløpsgebyret er beregnet ut fra selvkostprinsippet, og at Melhus har andre kostnader enn Trondheim.

- Avgiftene avspeiler drift og investeringskostnader. Melhus og Trondheim må slå seg sammen om avgiftene skal bli helt like, sier Krogstad.

Begge ordførerne understreket i talen under den offisielle åpninga av Metrovann at det ikke er aktuelt for Melhus og Trondheim å slå seg sammen, men at det går fint å samarbeide slik det er gjort når det gjelder drikkevann.

- Jeg har allerede tatt opp prisforskjellen med trondheimsordføreren ved flere anledninger. Trondheim har lavere tekniske avgifter, men ligger atskillig høyere når det gjelder eiendomsskatt, opplyser Krogstad.