– Det hadde vært veldig artig å få overtatt bygget, og skapt et betydelig antall arbeidsplasser der.

Det sier Bernt Østhus, administrerende direktør i Staur Holding, og sønn av Gerd og Agnar Østhus som i sin tid bygde opp Norsk Kylling til den giganten den har blitt. Rema 1000 kjøpte ut Østhus i 2012.

Les: Lanserer nytt tomtealternativ

Tror de havner i Malvik

Bernt Østhus predikerer det Midtre Gauldal ikke vil høre:

– Alt tilsier at Norsk Kylling havner på Malvik, det er det alle rykter fra folk som står Odd Reitan nær tilsier.

Han forteller at Gerd og Agnar Østhus ikke er glad for det som holder på å skje.

– De brukte livet sitt på å bygge opp Norsk Kylling. De synes det er vondt å se at livsverket bygges ned og flyttes.

Østhus sier at han har planer om å flytte tilbake til gauldalen i løpet av noen få år.

– Det vil være naturlig at vi har mer virksomhet der, sier han.

Les om Gildset Transport, som har store deler av sin omsetning hos Norsk Kylling

Vil til Støren igjen

Nå er Norsk Kylling på tur ut av lokalet i Engan på Støren, og Østhusfamilien har igjen planer om å drive forretning i bygget.

Det var Adresseavisen som på torsdag skrev om det de betegner som en mulig kommende kamp mellom Rema 1000 og Østhusfamilien – igjen. Bruddet mellom de to gikk ikke knirkefritt, og endte i to rettssaker. Staur og Agnar Østhus vant voldgiftssaken i desember 2014, etter at Rema Industrier krevde en erstatning på inntil 410 millioner kroner.

Les: Norsk Kylling gir 1000 arbeidsplasser

Formaning til kommunen

Østhus vil ikke si noe mer konkret, annet enn at de har planer. Og at bygget er egnet for produksjonsvirksomhet. Staur Holding er et investeringsselskap som jobber innen sektorene vann, olje og gass, mat og eiendom, ifølge deres hjemmesider. Han sier det vil følge med mange arbeidsplasser.

Østhus kommer også med en liten formaning til kommunen.

– Vi er avhengige av at Midtre Gauldal kommune er samarbeidsvillig.

Han sier de ikke har vært i kontakt med kommunen i denne omgang, men at signalene har vært blandede i forbindelse med andre alternativer som har vært vurdert.

– Men det virker som kommunen er engstelig for å gjøre Rema misfornøyd. . De må begynner å tenke på hva som er best for kommunen og de som bor der, sier Østhus.

Han presiserer at de også er avhengig av å komme til enighet med eieren av bygget, Støren Industrieiendom. De ønsker primært å kjøpe bygget.

Kontrakt ut 2023

Norsk Kylling på sin side er bundet til kontrakt med Støren industrieiendom ut 2023.

– I utgangspunktet forholder vi oss til kontrakten vi har med eier av huset. Det er egentlig bare det jeg har å si om saken. På grunn av kontrakten er det naturlig at vi tenker på etterbruk av lokalet, sier Kjell Stokbakken som er administrerende direktør på Norsk Kylling.

– Er det aktuelt at noen kjøper dere ut av avtalen?

– Ja, det er jo det. Men det må bli en dialog med eieren av bygget. Jeg forholder meg til avtalen. Så får vi se hva tiden bringer. Vi må også se når vi eventuelt skal flytte. Det må komme i riktig rekkefølge.

De har også planer for etterbruk av fabrikken.

– Vi har ikke konkrete planer, men det er naturlig å tenke på det når vi har leiekontrakt. Vi er jo en hel verdikjede, så det er naturlig å tenke på noen koblinger der.

– Hva tenker du om at Østhusfamilien igjen vil etablere seg på Støren?

– Det tenker jeg ingenting om. De har gjort mye bra før, og bygd opp hele industrieiendommen. De har gjort en imponerende jobb. Jeg synes det er flott med all mulig aktivitet. Det blir en sak mellom dem og eier av bygget, som ikke angår oss, sier Stokbakken.

Hva skjer her når Norsk Kylling flytter ut av lokalene i Engan? Østhus-familien vil starte opp produksjonsbedrift her igjen. Foto: Marthe Eid