Det var i april, at Øystein Digre fra KrF oppfordret rådmannen til å komme med en utredning om muligheten for å bosette flyktninger også ut i bygdene i kommunen. Ikke bare på Støren.

Dette kom da kommunestyret vedtok at de for første gang skal bosette enslige mindreårige flyktninger i kommunen.

Budal og Singsås

– Vi vil at rådmannen utreder muligheten til å bosette flyktninger også i Budal og Singsås. Vi tenker generelt for flyktninger, men spesielt mindreårige og barnefamilier. Det vil styrke skolene i Budal og Singsås. Spesielt for Budal, som sliter med veldig lave elevtall. Disse bygdene har lange tradisjoner med å ha barn i fosterhjem. Dette er små, tette samfunn hvor det er gode muligheter for integrering, sa Digre den gang.

Nå har rådmannen vurdert saken, og kommet med sin innstilling. Den behandles av kommunestyret førstkommende mandag.

Sier nei

Rådmannen går ikke inn for at Budal og Singsås også skal ta imot flyktninger. Det foreligger planer om å ta i bruk Fagerlia barnehage som bokollektiv til enslige mindreårige under 15 år i 2017.

Selv om initiativet er positivt, mener rådmannen at det er mest hensiktsmessig å bosette flyktningene på Støren. Det finnes noen egnede eiendommer i bygdene, men dersom antallet ble høyt nok, vil man muligens måtte bygge egnede boliger. Det er riktignok kapasitet både i barnehagene og på skolene i Budal og Singsås. Men det krever mye kompetanse å integrere fremmedspråklige barn. De har noe erfaring med dette, men den store kompetansen er på Støren.

Dårlig kollektivtilbud

De voksne flyktningene må etter tre måneder starte opp med introduksjonsprogrammet. Dette foregår på Støren. Kollektivtilbudet er som rådmannen skriver: «Svært dårlig». Dermed blir det vanskelig for flyktningene å komme seg fram og tilbake. Kommunen kunne som et alternativ ordne med skyss, eller sponse førerkort og bil. Men dette anses som for dyrt.

Også aktiviteter etter skoletid for barna, krever skyss, da det er snakk om store avstander.

Rådmannen skriver i sin vurdering at det er flere forhold som gjør det vanskelig å bosette flyktninger i Budal og i Singsås. Logistikken er én ting, boligbehovet en annen. Og kompetansen må heves i skole og barnehage.