Fredag foretar melhusordføreren og trondheimsordføreren den offisielle åpninga av Metrovann-prosjektet til 680 millioner kroner. Metrovann sørger for reservevann og permanent drikkevann til innbyggere i Trondheim, reservevann fra Jonsvatnet til Melhus og for føring av kloakk fra Melhus til Trondheim.

Ikke innbudt

- Ingen av de berørte er blitt inviterte. Jeg skjønner godt at de blir provoserte, sier Sigmund Gråbak fra Melhuslista.

Gråbak forteller at han har fått henvendelser fra grunneiere ved Benna og Grøtvatnet etter at de ble kjent med at det fredag skal være offisiell åpning av Metrovann. Grunneierne har ikke fått noen invitasjon, men kunne lese i Trønderbladet at to ordførere skal foreta den offisielle åpninga av et prosjekt som har ført til mye uro blant grunneiere. Metrovann skriver også i en brosjyre at prosjektet er «mye omtalt i media».

Les også: Om Metrovann til 680 millioner

Rettssaken

- Jeg har fått henvendelse om at det er utrolig dårlig timing å ha åpning nå når de vet at rettssaken som er reist, skal opp i retten i uke 42 (midten av oktober). De kunne ha ventet med åpninga til etter rettssaken. Rettssaken i seg selv er en belastning. Mange grunneiere må si fra seg rettigheter og livsgrunnlaget. Det handler om folkeskikk, sier Gråbak.

Les også: Hytteeiere tapte rettssak

Kaare Qvenild fra Melhuslista legger til at det ikke er feiringa Melhuslista er imot, men tidspunktet.

Gråbak var blant dem i Melhus kommunestyre som stemte for at Melhus skulle innlede samarbeid med Trondheim om reservevann, og han mener spørsmålet om grunnvann fra Fremo i stedet, er et tilbakelagt stadium. Men han synes at melhuspolitikerne burde få ha siste ordet i saker som handler om Benna, og ikke av avgjørelser skal tas av administrasjonen i Trondheim.

- Benna er en fantastisk ressurs, men grunneierne føler seg overkjørte, sier Gråbak.

- Ordførerne er veldig opptatt

Prosjektleder Halvard Kierulf og rådgiver Kari Engen i Trondheim kommune sier at valg av tidspunkt skyldes at det ikke var lett å finne et tidspunkt som passet for ordførerne.

- Årsaken til at vi har offisiell åpning nå, er at prøvedrifta er ferdig og datoen er fastsatt ut fra når det passet for ordførerne. Ordførerne er veldig opptatt, sier Engen.

Begge forteller at de diskuterte å ta med grunneiere med på åpningsseremonien.

- Det var veldig vanskelig å velge. Skulle vi ta med den aktive eller den vi ikke hørte så mye fra, sier Kierulf.

Ingen av grunneierne ble inviterte, bekrefter de to.

Prosjektleder Halvard Kierulf.