Fire er under 15 år, fire er over 15 år.

De fire under 15 skal bo i en kommunal bolig på Soknesmoen.

– Dette blir et bofellesskap for de under 15 år. Det er fire ungdommer. I boligen skal det være døgnbemanning, hvor det er personale døgnet rundt, året rundt, sier Solveig Bromnes Solberg.

Hun er fagleder for enslige mindreårige i enheten Familie og helse i kommunen.

Les også: Vil du tilby fosterhjem til flytkningbarn?

Spjeldvangen

For første gang tar Midtre Gauldal kommune imot denne gruppen flyktninger; enslige mindreårige.

De fire flyktningene som er over 15 år, skal bo i bokollektiv i Spjeldvangen, det mye omtalte huset som kommunen i april kjøpte til nettopp dette formålet. Naboene reagerte kraftig, både på det at kommunen aktivt går inn i boligmarkedet, og på det at de skal få et bokollektiv i et boligområde hvor det i all hovedsak bor barnefamilier.

– Her skal det være personale som skal følge opp på ettermiddag og natt, sier Bromnes Solberg.

Hun forteller at bemanningen for de to boligene for de to gruppene, skal være en felles base.

– Det blir en felles personalbase, som skal rullere og drifte begge boligene.

I bokollektivet i Spjeldvangen blir det ikke døgnbemanning, da brukerne er eldre. Men etter skoletid og på natt, vil det altså være personale der.

– For de over 15 år handler det mye om å jobbe med selvstendiggjøring: Forberede dem på et selvstendig liv, en hybeltilværelse. For de under 15 år blir det mer omsorgsoppgaver, sier Bromnes Solberg.

Sårbar gruppe

Hun beskriver gruppen på åtte som kommer, som en ekstra sårbar gruppe.

– De er enslige, mindreårige. Uten nære omsorgspersoner eller foreldre. Vår oppgave er å skape den omsorgen og tryggheten de trenger slik at de klarer å få seg et godt liv her. Ungdommene som kommer vet vi ikke så mye om, det får vi vite mer om når vi får den direkte henvendelsen fra Bufetat eller Integrerings-og mangfoldsdirektoratet (IMDi).

Kommunen planlegger å ta imot og bosette denne gruppen i løpet av årets to siste måneder. Fram til nå, og i tiden framover jobber med planlegging, ansettelser og klargjøring av boligen.

Boligen på Soknesmoen har i flere år vært i kommunal eie. Som nevnt har reaksjonene fra naboene i Spjeldvangen vært sterke.

– Helt vanlig ungdom

– Vi har tenkt mye på forholdet til naboene. Vi vil ikke skape uro. Dette er i utgangspunktet en helt vanlig eiendom. Dette er ikke farlige ungdommer. Og vi er veldig bevisst på at personalet og de som skal bo der er nødt til å oppføre seg som man skal gjøre mot sine naboer, sier Bromnes Solberg.

Hun sier at det i stor grad handler om å ufarliggjøre de som kommer flyttende.

– Dette skal være et hjem for ungdommene. Vi håper at vi får til et godt samarbeid med naboene, sier hun.

Hun oppfordrer naboene til å ta kontakt hvis det er noe de lurer på.

Totalt 26 i år

Totalt skal Midtre Gauldal ta i mot 26 flyktninger i år. Dette inkluderer de åtte enslige mindreårige. De sa i utgangspunktet ja til å bosette 25, men på grunn av kapasitet i bolig, kan da ta imot én ekstra flyktning i år, forteller flyktningkonsulent Astrid Bjørnli i NAV Midtre Gauldal.

I fjor tok kommunen imot 15 flyktninger. 18 er det høyeste antallet kommunen noen gang har tatt imot på ett år.

Pågangen i fjor høst var enorm, og alle landets kommuner ble bedt om å bosette et stort antall flyktninger. Pågangen har stilnet utover året. Midtre Gauldal ble anmodet om å ta imot 25, men sa altså ja til 17. Nå oppjustert til 18. I dette tallet ligger de åtte enslige, mindreårige flyktningene.

Årets anmodning fra IMDi kommer mot slutten av måneden. Bjørnli sier de er spente på hva anmodningen kommer på i år.

Hun sier at det har gått greit å bosette de 18 flyktningene.

– Vi har noen bosettinger direkte inn i private boliger, og det har blitt brukt eksisterende kommunal boligmasse.