Grav først, spør etterpå er gjerne munnhellet når ledninga er avkappet og strømmen er borte for hundrevis.

Sentralt register

Nå ønsker regjeringa å få opprettet et sentralt register over ledningseiere for å få ned andelen uhell. I ei pressemelding fra regjeringa kommer det fram at regjeringa jobber med endring av plan- og bygningsloven. Målet er å få til forutsigbare og enkle prosesser. Ett av forslagene er få enklere og bedre tilgang til stedfestet informasjon om ledninger i grunnen. Ledningseieren skal føre arkiv over egne ledninger, og gjøre opplysningene tilgjengelige for den som har saklig behov for slike opplysninger ifølge regjeringa.

Les også: Ble ikke varslet før strømbruddet

- Ordningen vil gi raskere og bedre planlegging og prosjektering av nye tiltak i grunnen, raskere ferdigstillelse av prosjekter, enklere koordinering av gravearbeider og færre skader på eksisterende ledninger og annen infrastruktur i grunnen. Beredskapsmyndighetenes og netteiers evne til å håndtere akutte krise- og beredskapssituasjoner styrkes, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) i pressemeldinga.

Planforum

Dessuten foreslår regjeringa at alle landets regioner skal ha et regionalt planforum for å få tidlig avklaring av uenighet og raskere avgjørelser.

Forslaget til ny plan- og bygningslov sendes ut på høring med frist 15. desember.