Søndag braker elgjakta løs, og i år starter den nye treårsperioden for bestandsforvaltninga. Kvoten er økt med 14 prosent sammenlignet med forrige treårsperiode, opplyser skog- og viltansvarlig Ole John Sæther i Melhus kommune.

Økninga

De kommende tre år kan det skytes 915 elger i Melhus. Årets kvote er på 305 elger.

- Målet på sikt er å redusere elgstammen. Stor elgstamme gir økte påkjørsler på vei og jernbane, og dette er et samfunnsmessig problem. Dessuten gir stor elgstamme flere skader på skog og innmark, sier Sæther.

Les også: Kolliderte med elg

Les også: Traff elg med mc

Sæther tror det kan være flere forklaringer på hvorfor elgstammen øker selv om kvoten blir stadig større.

- Det er bra med beite, elgstammen er veldig produktiv og beskatninga har ikke stor nok. Ellers er vi ikke helt sikre på hva som kan være forklaringa. Klimaendringer tror jeg ikke er en årsak, sier Sæther.

Les også: Rekord i oppskyting

Jaktperioden

Elgjakta starter altså på søndag og varer ut oktober. I Melhus er det ikke innført ei ukes pause slik det er vanlig andre steder når skolene har høstferie.

Miljødirektoratet er i gang med å hente inn høringsuttalelser om endrede jakttider, og ett spørsmål er om jakttida for elg skal forlenges til 23. desember. Hjortejakta starter tidligere enn elgjakta, og slutter rett før jul.

Blant dem som har avgitt høringsuttalelse er Melhus kommune, som gjorde det sammen med Hjortevilregion 3.

- I Melhus felles 93-94 prosent av elgkvoten innen 1. november, og vi har ikke sett noen grunn til å anbefale forlenget jaktperiode, sier Sæther.

Hjortejakt

Hjortejakta er i gang, og Sæther forteller at tilbakemeldingene er at det er skutt mange hjorter – deriblant på Hølonda. En forklaring på flere felte hjorter, kan ifølge Sæther være at en del grunneierlag har begynt å selge jaktkort på hjort. Årets kvote er 146 hjorter, og til sammen på tre år kan jegere ta ut en kvote på 438 hjorter. Hjortekvoten er ikke blitt økt.

Andre dyr

Melhus har også rådyrbestand, og Sæther opplyser at det er kvotefri jakt for rådyr. To vald har fått tildelt til sammen seks rådyr.

Melhus kommune har også innvilget kvote på beverjakt, og fem bevere fordelt på to vald kan skytes. Sæther opplyser at beverbestanden har økt ifølge ei kartlegging kommunen gjorde for et par år siden.

Elg på Hølonda.