– Det er ufattelig og jeg er skuffet, sier grunneier Oddvar Langørgen.

Langørgen hadde søkt Melhus formannskap om å få gå videre med planene om et boligfelt like sør for Lundamo sentrum. Han har kjøpt et forfallent småbruk, og har planlagt å lage et mindre boligfelt for å hjelpe E6-berørte. Selv mister han to gårder og 80 mål dyrkamark som følge av ny E6.

10 av 11 representer i formannskapet stemte imot at Langørgen kan gå i gang med detaljregulering av boligfeltet Bakken.

Mange har ringt

– Da det ble kjent at formannskapet var imot, har mange ringt meg. Folk begriper ikke at argumentet er at boligfeltet vil komme på dyrkamark når jeg mister flere ganger mer selv. Formålet mitt er å skaffe erstatningsareal for dem som blir innløst når E6 bygges. Statens vegvesen har i møte med meg sagt at 15–17 tomter blir innløst, sier Langørgen.

Langørgen kjøpte det forfalne småbruket ved E6 på Lundamo med tanke på husbygging. Siden han kjente til at flere ønsket å bygge nytt hus i nærmiljøet når de blir E6-innløst, ville han legge til rette for et boligfelt med en del boenheter.

– Ingen kan nekte meg å bygge hus der, sier Langørgen.

Et nei til boligfeltet forhindrer ikke at Langørgen vil se på muligheten for å rive småbruket og bygge en bolig til seg selv der. Foreløpig er han i villrede om hva han vil gjøre, og han sier at han vil vente til vedtaket blir sendt til ham før han bestemmer seg videre. Ordfører Gunnar Krogstad (Ap) mener også at Langørgen kan bygge bolig til seg selv siden det er en landbrukseiendom med mulig boplikt.

Stemte for

Den eneste som stemte for boligfeltet, var Sigmund Gråbak (Melhuslista). Han er forundret over at han ikke fikk flere partier med seg.

– Jeg er veldig skuffet over at formannskapet ikke ville være med på å sette i gang feltet. Det var minst to argumenter for, og disse er behovet for erstatningstomter og utvikling av tettstedet. Lundamo er tross alt det nest største tettstedet i Melhus, og det skjer ingenting der, sier Gråbak.

Gråbak legger til at han er klar over at det handler om dyrkamark og at feltet ikke er med i kommuneplanens arealdel.

– Men en kan være positiv likevel. Jeg har inntrykk av at mange av dem som får innløst boligene sine når E6 bygges at de vil bosette seg i nærmiljøet og ikke i en leilighet i Melhus sentrum, sier Gråbak.

På dyrkamark

Ordfører Gunnar Krogstad (Ap) forsvarer avslaget med at det foreslåtte boligfeltet er på dyrkamark, og at kommunen har en bestemmelse om at 70 prosent av de andre planlagte boligfeltene må være solgt først.

– Vi har absolutt fokus på erstatningstomter til E6-berørte, men å komme med et vedtak som ikke vil gå gjennom hos Fylkesmannen er et slag i lufta. Da lurer vi grunneieren med åpne øyne, mener Krogstad.

Krogstad forteller at han har undersøkt hos Heimdal Sag og Block Watne som har boligplaner på Lundamo, og at han føler seg sikker på at det vil komme boligtomter etter hvert ut fra de sonderingene han gjorde før formannskapsmøtet.

– Heimdal Sag, som skal bygge på Mosløkkja, sier at de venter på ei godkjenning på en VA-plan, og har sjekket med rådmannen som sier at dette er en kurant sak. Dette betyr at de kan komme i gang før neste sommer. Heimdal Sag har også sagt at de vil undersøke hva markedet etterspør før de legger ut feltet fordi de har et prosjekt på Orkanger der de har hatt vanskeligheter med å få solgt. Block Watne har sagt til meg at de vil nedskalere sitt prosjekt på Varegga, og at de har hatt forhåndskonferanse med rådmannen, sier Krogstad.

Ordføreren viser til at det også er planer om et boligfelt på Halvdan Hansens eiendom.

Om E6-berørte

Tidspunktet for når E6-berørte må ut av husene er uklart siden Nye Veier ikke har satt noen startdato for E6-prosjektet Skjerdingstad-Ulsberg.

–Når det gjelder E6-utbygginga prøver vi å holde oppe trykket. Det skal ikke stå på mangel på vedtak av reguleringsplaner, sier Krogstad.

Formannskapet vedtok også at de ønsker at rådmannen fremmer en sak der det framgår hva som er status for å sikre framdrift for boligbygging på Lundamo, og at saken skal legges fram på neste formannskapsmøte.

gunnheidi@tronderbladet.no

982 60 456

Sigmund Gråbak (Melhuslista) var den eneste som stemte for. Foto: Gunn Heidi Nakrem