Samsjøørreten er ekstra stor, og blank i fargen. I tillegg er det en bra røyebestand i Samsjøen, og det er også mulig å fiske i de omkringliggende vatnene Holtsjøen, Burusjøen og Håen. Om fiske ikke lokker, er det et fantastisk turterreng i området.

Her i dette landskapet har kjente personligheter som skidronningen Marit Bjørgen og tidligere statsminister Per Borten gått. Her finnes kulturminner, setervoller, og et fjellområde der man kan treffe på rein, fugler og andre dyr.

Les også: Gå på tur med fiskestanga

Greie bilveier

Turen kan enten starte i Melhus kommune, ved å svinge av fra E6 på Lundamo like ved Lundamo skole. Derfra er det 24 kilometer til Samsjøen. Dette er bomvei, og man betaler med bankkort ved bommen.

Det er også mulig å kjøre opp den andre veien, fra Singsås i Midtre Gauldal kommune, og der er det i underkant av 20 kilometer fra fylkesvei 30 og opp til sjøen. Også dette er bomvei, hvor du betaler med kontanter eller tilsendt giro.

Les også: På fottur i høyfjellet

Veien fra Singsås er en liten grusvei, hvor du raskt kommer opp i fjellterreng, og storslått natur. Veien fra Lundamo gir litt andre opplevelser. Der går veien langs Lundesokna, og den passerer dammer, demninger og kraftanlegg inne i fjellet, som er en del av TrønderEnergis kraftproduksjon.

Spennende severdigheter

På veien opp til sjøen fra denne retningen, passerer man også «Astoria». Dette var navnet på en tømmerkoie som tømmerhoggere holdt til i, og her hadde de til og med egen kokke, forteller historien. I dag er det bare ei gresslette, og i området er det også ei lita strand. Stedet er godt egnet for rasting og camping.

Så svinger veien seg oppover, og passer Steinslibekken som kaster seg nedover bergveggen. Ved Skilbreidalen kan man ta veien over til Rognes, og dit er det ni kilometer.

To kilometer unna ligger fjelltoppen Vedløse. Her finner man fint terreng for turer, sommer som vinter, og på Midtre Gauldal-sida er det mange setre.

Les også: Velg den villeste pilegrimsleden

Langs veien fortsetter turen mot Håen. På den andre sida ligger Bjørgavollen, der skihelten Marit Bjørgen har tatt mang en tur.

Videre passerer man Kråklia, der statsminister Per Borten dro på hyttetur, og pilegrimsleia og stien til St. Olavs-kneppen. Til slutt stanser veien ved Samsjøen.

Ettertraktet fjelltopp

Litt unna ligger Rensfjellet, fjellet som Melhus kommune gjerne skulle kalt sin høyeste fjelltopp, men så ligger den akkurat ikke innenfor kommunegrensen. Mange melhusbygg har likevel et så nært forhold til Rensfjellet, at de føler et visst eierskap likevel.

Veien videre går så ned til Singsås.

Det er flere steder underveis der det er fint å stoppe, og ta en tur ut i terrenget. Det finnes stier å gå etter, og landskapet er åpent.

Rensfjellet med Samsjøen i forgrunnen. Foto: Gun Heidi Nakrem