MERKET: Pilegrimsleden er godt merket, og det skal være mulig for en og enhver å finne frem.

Østerdalsleden går inn i Trøndelag og Midtre Gauldal ved foten av Forollhogna. Strekningen gjennom Nasjonalparken går i fjellterreng, med spor av tidlige tiders ferdselsveier.

Videre går ferden forbi Samsjøen, og inn i Melhus kommune. Fra Øyvindstjønna i Vassfjellet, ser pilegrimene spiret på Nidarosdomen – Det store målet.

Her kan du oppleve urørt og vill natur. Ta sekken din og gå på vandring, og slå deg ned i skogkanten, som middelalderens pilegrimer gjorde, og finn roen. Her vandret de for å få sjelebot og helsebot, helt fra Olav den helliges død i 1030, til reformasjonen i 1537.

Vill og vakker

Østerdalsleden har lange tradisjoner for pilegrimsvandring. En del starter på grensen mellom Norge og Sverige i Trysil, og møter leden som kommer fra Rena, på Åkre i Rendalen.

Leden går videre forbi Tylldalen, via Tynset, Vingelen og Dalsbygda, før den etter hvert går inn i Trøndelag.

Ulike motiver

Den moderne pilegrim kan ha mange motiver for sin vandring – det åndelige perspektivet, naturopplevelser, sinnsro, historie, kulturminner, sosialt fellesskap, friluftsliv, trim, helse eller avstressing.

De store fjellpartiene og villmarka kan virke svært eksotisk for de mange utlendingene som kommer denne veien på sin ferd til pilegrimsmålet Nidarosdomen. Den siste strekningen inn til målet går langs promenaden ved Nidelva, en stille og vakker inngang til «store lille Trondheim».