Slik lyder oppfordringa fra Trondhjems Turistforening i 1948, og den kan like gjerne gjentas nå.

Vassfjellet med sine 710 meter er kanskje det nærmeste mange kommer et høyfjellsterreng, uten å kjøre langt av gårde. Her finner en fine turstier, rester etter gruvedrift, kullmiler, turhytte, setervoller, pilegrimsvei og en hellig kilde. Fjelltoppen har selv om den har boligfelt på flere kanter, blitt besøkt av både bjørn og jerv. Utsikten er upåklagelig, og en ser utover fjorden og helt inn mot Sverige.

Helvetesdalen

Kjært barn har sære navn, kan en si. I Vassfjellet finner en Hoindsræva, Helvetesdalen og Frøkenvarden, for å nevne noen.

Turgåere har flere muligheter om toppen skal bestiges. Fra Kvål, via boligfeltet på vestsida, kan en kjøre fram til en parkeringsplass. Er bommen stengt, er grusveien fin å følge til fots. Det er et stykke å gå, men turen byr på mange utsiktsmuligheter.

En annen mulighet er å gå fra boligfeltet på Løvset eller fra Løvsethaugen. Fra begge de stedene er det rundt fem kilometer å gå til toppen.

På vinterstid er det dessuten spesielt fint å gå på ski fra Flå. Følg da fylkesvegen fra Ler mot Fremo.

Andre turmål

Like ved Vassfjelltoppen ligger Vassfjellhytta som ble bygd i 1961, og som drives av Melhus idrettslag. Ikke langt unna ligger sælehuset som Melhus Rotary har satt opp. Det ligger ved Øyvindtjønna, etter helgenen St. Edwin, som ifølge folketroen skal ha legende vann.

Flåløkken gruver finner en lettest ved å gå fra Kvål. Fortsatt lukter det svovel der gruvene var, og det finnes både en 20–30 meter lang gruvegang, og flere synker. Store slagghauger dominerer landskapet, og bekken er så forurenset at det ikke anbefales å drikke av vannet eller bade i bekken.

Flere hendige turguider er laget, som «14 pilegrimsturer i Vassfjellet» av Kjell Arne Morland, og «Oppdag Tillermarka, Vassfjellet og øvre Nidelva» av Kristine Stene.

UTSIKT: I Vassfjellet er det både veier og stier som er lett tilgjengelige, og utsikten er upåklagelig.