Utenfor Midtre Gauldal rådhus er det to bussholdeplasser, og begge mangler busskur.

Mange i nærheten

– Jeg har lurt på i 50 år hvorfor det ikke er busskur her. Realskolen var her tidligere og nå er Gauldal videregående skole like i nærheten. Dessuten er det planer om boligbygging. Da vil det bli enda flere som vil bruke bussholdeplassene, sier Leif Moan.

Moan er tidligere hallbestyrer for Størenhallen og er nå pensjonist. Han bruker ofte bussen, og gjerne når han skal til Trondheim.

–Vi sto jo ute hele tida da jeg gikk på skolen, men da var det ingen som tenkte på at vi skulle hatt et leskur. I årene etterpå har jeg stusset på hvorfor det aldri kom opp busskur, sier Moan.

Les mer: Bygger busslommer i Melhus

Værutsatt

Bussholdeplassene er langs kommunal vei, og det er altså mange potensielle bussbrukere i nærheten. Moan sier at han tenker på dem som venter på bussen, og at de må stå ute i all slags vær.

- Det er bare på stasjonen det er busskur. På Hovin har de også busskur, men der er det ingen reisende. Det burde ha vært busskur her på begge sider av veien og et gangfelt over veien. Busstilbudet er godt, sier Moan.

Moan tok kontakt med Trønderbladet etter å ha lest om at Melhus får universelt utformede busslommer langs fylkesveier i nedre Melhus. Tidligere har Melhus fått universelt utformede busslommer langs E6, og alle disse har busskur. I tillegg står det busskur på en del andre busslommer også som langs E39.

Kommunalt ansvar

Enhetsleder Stein Strand i Midtre Gauldal kommune opplyser at bussholdeplassene utenfor rådhuset ligger ved en kommunal vei og at det dermed er kommunen som har ansvar for å bekoste busskur.

- Det ble forsøkt en gang med reklamefinansierte busskur, men da ble det ikke midler til det, sier Strand.

Like ved veien har kommunen fått revet bygninger etter at kommunestyret bekostet riving. Den kommunale tomta skal, ifølge Strand, selges til boligformål.

Strand viser fram en skisse som er laget for området, og han sier at det er behov for en runde med skolene og busselskapene i forbindelse med skissen. Skissen skal snart sendes ut. Bussholdeplasser med leskur er tegnet inn, men Strand har ikke funnet midler til dette.

Les også: Synliggjør hverdagsutfordringer for blinde

Har ikke penger

- Det er ikke satt av penger til leskur i budsjettet, sier Strand.

Strand opplyser at AtB er interessert i å få satt opp lystavle med sanntidssystem som viser når bussen kommer. Men da må kommunen også være med på finansieringa forklarer Strand.

- Da må vi ordne plassen og muligens busskur samt sted for sykler. Det koster vel noen titusener, sier Strand.

Midtre Gauldal kommune var med på finansieringa da busskuret ved skysstasjonen ble bygd.

- Det har vært noen henvendelser om busskur på veien forbi rådhuset, og det har litt trasig for folk å stå uten le, forklarer Strand.

Laftet leskur

I Budalen har kommunen bekostet et busskur, og det er i laftet tre levert av Enlid laft.

- Vi har prioritert steder der det er skolebarn, sier Strand.

Les også: Høstruter på bussen fra 15.august

I TRE: Busskuret i Budalen er i laftet. Kommunen har prioritert busskur der det er skolebarn som må vente. Foto: Gunn Heidi Nakrem