Villaksbevarer Pål Klouman er bekymret. Den fantastiske fiskeelva Gaula med sin rikdom av fisk som Klouman først kom til på 70-tallet, er nå blitt betydelig endret. Gaula fiskeforvaltning har innført strengere kvoteregler, og satt inn tiltak for å forbedre utviklingen av laksestammen i elva. Innføring av fang og slipp-metoden er bare ett av flere tiltak, men akkurat dette merker Klouman har møtt stor motbør.

Andre holdninger

Klouman kommer nylig fra fiske i Lærdal, og Lærdalselva nærmer seg friskmelding etter mange år med lakseparasitten Gyrodactalus salaris. Fisket i Lærdalselva ble åpnet igjen i 2013. Lasse Sælthun i Lærdal elveeierlag uttalte i fjor til Norske Lakseelver at gjenutsetting har vært praktisert de siste årene med stort hell. I 2014 ble 73 % laks og 85 % sjøørret satt ut igjen.

– Holdningene i Lærdal er helt annerledes enn her i Gaula. Man setter ut laksen igjen, noe alle fiskerne støtter opp om for å bevare laksestammen. Når man kommer til Gaula merker man helt andre tendenser, og det er et lite mindretall som ikke følger reglene, i tillegg til at det er en åpen opposisjon mot å sette ut fisk igjen i vassdraget. Død fisk gyter som kjent ikke, og det er veldig synd at de som jobber med å bevare elva får så mye pepper uten grunn når de har skjønt hva som må til for å berge elva, sier han.

Les også leserinnlegg: Uetiske fiskeregler

Hannlaks med rogn

Klouman har jobbet med å bevare villaksen siden forrige århundre, og var den første som startet med oppkjøp av nøter i Norge på 90-tallet i Nordfjord. Han har også vært leder for Redd Villaksen i flere år.

– Vi er nødt til å ta vare på villaksen, og Norges fremste ansvar i verdenssammenheng er blant annet nettopp å gjøre det. Slik jeg ser det er Gaula det viktigste sportsfiskevassdraget i Norge, noe som gjør at nødvendigheten av å bevare en bærekraftig laksestamme er særdeles viktig. Holdningene blant noen fiskere i elva er dessverre ikke gode med hensyn til å følge nye regler, og mange har vanskelig for å endre seg, sier han.

I Gaula er blant annet hunnlaksen fredet på grunn av dårlig innsig og dertil dårlig oppgang i elvene.

– Noe jeg reagerer sterkt på er at blant annet røkeriet her lokalt får inn hannlaks med rogn, og det er jo for så vidt helt unikt, siden rogn bare finnes i hunnlaks, konstaterer Klouman.

Har tro på de unge

Klouman og hans fire fiskekamerater har i mange år holdt til på valdet på Frøsethølen, og er opptatt av at også de neste generasjonene skal få oppleve det eventyrlige fisket når det er på sitt beste.

Utsetting av fisk er et særlig betent tema i Gaula, men de nye generasjonene er uten tvil flinkere enn oss som er eldre. De ser ting i sammenheng, mens vi er en generasjon av høstere. Det er dessverre noen som fortsatt bare vil høste, men ikke så. Alt må læres, også nye regler med gjenutsetting, men jeg har håp om at framtida ser lysere ut. Vi kommer i alle fall tilbake til Gaula så lenge elva er åpen, avslutter Klouman.

Leserinnlegg: Fang og slipp bør forbys

Les også: Prima fiske