«En svært utfordrende økonomisk situasjon, som følge av flere år med utilstrekkelig styring og tilsynelatende manglende vilje og evne til å ta grep for økonomistyring.»

– Det var sterk kost fra Fylkesmannen, vedgikk ordfører Hans Vintervoll i Røros kommune.

Besøkte Støren

Kommunen, med 5635 innbyggere, havnet på den beryktede Robek-lista i august 2014.

Forrige uke besøkte ordføreren, sammen med sin kommunalsjef, kommunestyret i Midtre Gauldal.

Vintervoll ga selv en grei oppsummering på hvorfor det bar så galt av sted:

– Vi brukte momskompensasjonen og de likvide midlene på drift. Vi burde ha gjort tunge grep lenge før vi gjorde det. Vi ventet til vi var helt nødt.

Kjersti Forbord Jensås er kommunalsjef for organisasjonen i Røros. Hun startet å jobbe i kommunen sommeren 2013.

– Det var skikkelig alvor. Man hadde styrt i feil retning i så lang tid. Det tar tid å snu den skuta. En kommune er omfattende, med mange forskjellige tjenester, med mange bedrifter i bedriften. Alle må være med på snuoperasjonen, sa hun.

– Tålegrensa

Et hovedpoeng Jensås understrekte mange ganger for Midtre Gauldal-politikerne, var viktigheten av at alle parter deler samme virkelighetsforståelse. Hun karakteriserer Røros som en veldig dynamisk og framoverlent kommune, med stadige prosjekter som har som mål å sette dem på kartet. I sterk kontrast til dette, sto selve kommuneorganisasjonen. Den hadde vært på stedet hvil i årevis.

Fra januar i fjor, ble de med i Robek-nettverket, noe de lovpriser som veldig nyttig og lærerikt. Jensås var åpen på at det har kostet mye for kommunens ansatte å stå i denne store omveltningen. Særlig er reduksjon av drifta krevende.

– Det har vært mange parallelle prosesser samtidig. Det har vært en stor omstilling innen Pleie og omsorg. Vi har ligget på tålegrensa for organisasjonen, vedgikk Jensås.

Lik situasjon

Midtre Gauldal kommune var på Robek-lista i perioden 2004–2006 på grunn av at mangelfull inndekning av tidligere års underskudd og at budsjett og økonomiplan ble vedtatt med underbalanse. Også etter «friskmeldingen» har kommunen vært i trøbbel. Som Røros, har Midtre Gauldal brukt av momskompensasjonen og brukt opp de likvide midlene. For to år siden måtte de ta opp likviditetslån for å betale ut lønn til kommunens ansatte. Flertallet som nå styrer, har hatt som hovedmål å renske opp i økonomien og drifta av kommunen.

– Vi er ikke på Robek-lista, men vi prøver å gjøre noe preventivt for å unngå å komme dit, sa ordfører Sivert Moen etter Røros hadde lagt fram sin erfaring som Robek-kommune.