Som en av ti jenter ble Hanne Marie Myhren fra Hølonda nylig uteksaminert fra Luftkrigsskolen, og nå venter jobb som økonomi- og personelloffiser ved Ørland Flystasjon. Kullet besto av 10 jenter og 60 gutter.

Skiftet retning

25-åringen utdannet seg først til hudpleier, men så fenget Forsvaret interessen. Hun har en far som bor på Hølonda og hun har vært der mye i oppveksten. Etter grunnskolen gikk hun på Malvik videregående skole og påbyggingsår på Gerhard Schøning skole.

- Jeg var litt usikker på hva jeg ville. For så vidt trivdes jeg som hudpleier, men jeg trengte utfordringer. Jeg var nysgjerrig på det meste, sier Myhren.

Befalsskolen

Myhren var på sesjon for førstegangstjeneste, og valgte befalsskolekurset i regi av Heimevernet (HV-UB). De første seks månedene var hun i Finnmark og så var hun ved HV12 på Værnes.

- Det blir stadig flere kvinner i Forsvaret, og jeg vil absolutt anbefale andre jenter å gå den retninga. Underveis møter en andre utfordringer og en sitter igjen med erfaringer, forteller Myhren.

Ørlandet

Etter befalsskolen fikk hun jobb i Luftforsvaret på Ørlandet.

- Da begynte jeg å peile meg inn på en karriere. Jeg var på opptaksprøver til Luftkrigsskolen våren 2013 og startet der om høsten på linja logistikk og ressursstyring. Det første året var jeg på Luftkrigsskolen i Trondheim og de to neste årene i Bergen, sier Myhren.

Nå er tre års utdanning ved Luftkrigsskolen ferdig, Myhren er løytnant, og avslutningsseremoni med utdeling av vitnemål er unnagjort. Forsvaret betaler utdanning, og som motytelse har en pliktår. Myhren ser fram til å få jobbe på Ørlandet som offiser, og hun forteller at det har vært store endringer på Ørlandet de siste årene.

Pendler til Bergen

Myhren har samboer i Bergen og skal pendle dit.

- Jeg har tre års plikttjeneste i Forsvaret og slik det ser ut nå, ser det ut til at jeg blir tre år på Ørlandet. Det er ikke godt å forutsi hva Luftforsvaret vil ha av personell om tre år. Jeg er forberedt på å bli beordret ut, sier Myhren.

Fysisk aktiv

Fysisk aktivitet har vært viktig for Myhren hele veien. Fra andre til tiende klasse spilte hun håndball, og hun forteller at hun vokste opp med en treningsglad gjeng. Hun har vært med på å starte et rolag på Sjøkrigsskolen. I jobben som offiser er det krav om at en er godt trent, og årlig er det krav som skal bestås.

- Hvis en vil være med på et opptak, bør en forberede seg godt til testen. De fysiske kravene er det enklest å gjøre noe med, og en vet hva de vil ha. Hvis du ønsker å komme deg inn på befalsutdanning, bør en tenke på hva du har av gode og svake sider. En skal ikke være ferdig utdannet leder når en starter på utdanninga, forklarer Myhren.

Betalt utdanning gjennom Forsvaret har gitt Myhren muligheten til å reise, og hun forteller at hun blant annet har vært i Østerrike. Snart venter tur til Hawaii.