Årets sommerleir for ungdomsorganisasjonen Changemaker er lagt til Rødde folkehøgskole i Melhus, og der er nærmere 100 fra inn- og utland samlet denne uka for å høre engasjerte foredragsholdere og delta i politiske verksteder.

Ny leder

Tuva Krogh Widskjold (25) er nyvalgt leder i Changemaker som er Kirkens Nødhjelps ungdomsorganisasjon.

- Å bli valgt til leder er en veldig stor ære og en drøm som har gått i oppfyllelse. Jeg gleder meg utrolig til å lede en organisasjon med så mange engasjerte personer i alderen 13 til 30 år, sier 25-åringen.

Medisiner

Changemaker er opptatt av rettferdighet, og årets tema er tilgang til medisiner. Dette temaet går igjen under sommerleiren på Rødde folkehøgskole. Onsdag skal deltakerne på sommerleiren markere dette under lansering av kampanjen Fritt for medisin i Trondheim. Torsdag kommer NRK-reporter Sidsel Wold for å holde foredrag, og en annen foredragsholder er NUPI-forsker Morten Bøås.

- Dagens lovverk fører til at mange fattige ikke får råd til medisiner, sier Krogh Widskjold.

Changemaker foreslår blant annet at medisinsk forskning som gjøres ved universitetene blir mer tilgjengelig. Fjorårets kampanje fokuserte på oljeskatteregimet og en anmodning om at Norge bruker mer fra oljefondet til å investere i klimavennlige formål.

Krogh Widskjold forteller at det også er deltakere fra andre nordiske land og Kenya.

Det nytter

Blant dem som holdt foredrag var bistandsarbeider Petter Skauen, og han er æresmedlem. Etter foredraget fikk han solid applaus, og deretter en gave bestående av Fair Trade kaffe og sjokolade av leder Krogh Widskjold.

- Å være æresmedlem er ære for meg, og som jeg har brukt aktivt i møtet med mennesker som lever i en helt annen verden enn oss. Ungdommene engasjerer seg for fattige og undertrykte. En skal tro at det nytter. Det er fint å være her på Rødde, og se at de setter sitt preg på lokalmiljøet og blir satt pris på, sier Skauen.

Æresmedlem og foredragsholder Petter Skauen ble
Inne på skolen er det skofri sone.