800 timer har Ole Henrik Engan brukt på å restaurere ei gammel smie på gården Volla i Kirkflå i Melhus. Resultatet er at en viktig del av gårdshistorien fra 1700-tallet er tatt vare på, og så har pilegrimer fått et tak over hodet mens de går pilegrimsleia til og fra Nidarosdomen.

I 2007 begynte Engan å sysle med tanken om å gjøre noe med smia, og han så også at det manglet overnattingsplass for dem som var på vandring. Smia kunne ikke restaureres i en fei med moderne materialer.

Gammel byggeskikk

- Norsk kulturminnefond bestemte hvordan det skulle gjøres, og det er ikke snakk om å bruke galvanisert spiker, sa Engan da Melhus historielag var på besøk i forrige uke.

Bidrag

Flere bidragsytere har vært en verdifull støtte for Engan. Han fikk tips fra Kristine Kaasa Moe fra Stiftelsen Prestegårdslåna om hvor det var muligheter til å søke om midler, og han har fått 50.000 kroner fra UNI. Dessuten har han fått hjelp fra Melhus kommune som har gitt ham Smil-tilskudd.

NTNU har kjerneboret i tømmeret, og det viser seg at tømmeret ble felt sommeren 1837. Smia er derfor datert til samme år. Gammelfjøset er også fra 1837. Gården ble flyttet til nåværende beliggenhet.

Kirkefolket gikk forbi, og under Melhus historielags besøk fortalte Leif Engen om tidligere kirke og nåværende Flå kirke. Norges største naturkatastrofe, Gauldalsraset i 1345, feide med seg ei kirke som skal ha stått ved Gammelelva.

Svartedauden

Kort tid etter kom Svartedauden, og det var verken folk eller økonomi til å drive storstilt kirkebygging.

I 1664 er kirka på Kirkflå nevnt, og denne skal først ha vært ei stavkirke.

En storm rev med seg kirka og ny laftet kirke ble bygd oppå murene. I området var også Jutulkirka.

Da Flå kirke skulle bygges i 1774, var det uenighet om plasseringa og på forunderlig vis dukket tømmeret opp der ei gruppe mente forsynet hadde pekt ut byggestedet.

I nåtida går pilegrimene på stier mot Nidarosdomen, og i andre etasje av smia hos Ole Henrik Engan finner de senger som står klar for trette kropper. Engan fortalte at avtalen er at døra til den kombinerte smia og pilegrimsherberget skal stå åpen.

BELGEN: Inne i smie er Ole Henrik Engan restaurert slik at besøkende kan få se ei intakt smie. Foto: Gunn Heidi Nakrem
HVILE: I andre etasje kan pilegrimer hvile trette bein. Foto: Gunn Heidi Nakrem