I dag er det 20 år siden Gaula laksesenter ble åpnet på Støren.

Blikkfang

Mang en laks er tatt siden Arnold Hamstad tok initiativ overfor daværende næringskonsulent Ola Wang for å få i gang et senter som skulle være et blikkfang for gaulalaksen. Hamstad ble med i det første styret, og han forteller at det ble satt i gang arbeid for å skaffe kapital. Blant dem som ga penger var skogeierlagene og faglagene i landbruket. Senteret ble bygd, og så var det åpning med Tore Strømøy.

Etter kort tid ble senteret for dyrt å drive og det gikk konkurs.

- Da senteret gikk konkurs, ble jeg registrert i konkursregisteret fordi jeg satt i styret. Det til tross for at alt jeg utførte av arbeid har jeg gjort gratis, sier Hamstad.

En kamp

Hamstad forteller at det ble tatt kontakt med Melhus og Holtålen for å få dem inn som partnere, og Gaula natursenter ble etablert. Torstein Rognes ble ansatt som daglig leder.

- Det har vært en kamp fra starten av for å få driftet senteret, sier Hamstad.

Les også: Melhus fortsetter samarbeidet

Melhus kommunestyre har flere ganger diskutert om Melhus skal fortsette å gi bidrag til senteret som også fungerer som turistinformasjon.

Kamera

Natursenteret fikk kamera av rørlegger Løhre for å vise laks som står i Frøsethølen, og kameraet gikk føyken som følge av elveisen forteller Hamstad. I stedet vises det nå film av laks. Hamstad forteller at planen var å ha ål i akvarium, men så mente Mattilsynet at ålen kunne være smittebærende.

Les også: Kastet natursenterlaks på elva

Senteret har fått montere som Hamstad har bygd opp og med bakgrunner Anne Lise Langberg har malt. I senteret kan en se eksempler på dyreliv i Gauldalen. Det er også eget husflidsutsalg.

Lakseoppgang

Nå gleder Hamstad seg over at det er optimisme etter en god start i Gaula.

- Det ser ut til å bli en pangsesong og det er mange tiår siden det har vært så godt innsig, forteller Hamstad.

Daglig leder Torstein Rognes har i dag sittet i møter og har derfor ikke vært tilgjengelig.

På plata som står på steinen ved siden av inngangen til natursenteret, har daværende fylkesmann Kåre Gjønnes signert.