Rundt gjerdet til barnehagen i Sorenskrivergården på Kvål er det ikke friskt grønt gress, men brunsvidde tuster. Dette reagerer Ann Tove Buklev som har sendt avisa bilder av sprøytinga, på. Hun mener det er betenkelig at det er sprøytet der små barn skal leke.

Kommunal barnehage

Sorenskrivergården barnehage er kommunal og ligger i Kvål sentrum. Buklev har også sendt avisa bilder fra sprøytede kanter langs veien til togstoppet.

- Vi har sprøytet langs gjerdet i barnehagen med Glyphogan. Dette er et ugressmiddel som ifølge sikkerhetsbladet ikke gir helseskader, sier virksomhetsleder Morten Børseth i Melhus kommune.

Børseth kjenner ikke til om ugressmidlet er i slekt med Roundup som ofte benyttes som ugressmiddel og som MDG-representant Eirik Engan spurte i Melhus kommunestyre om Melhus kommune kan få stoppet bruken av Roundup.

Les også: Vil forby sprøytemidler

- Ikke helseskadelig

Ifølge Mattilsynet inneholder Glyphogan Eco glyfosat, og skal oppbevares utilgjengelig for barn. Virkninga er best ifølge Mattilsynet om sprøytinga skjer om morgenen. Dersom produktet brukes i plantefelt, skal plantefeltet merkes med plakater som er godkjent av Mattilsynet. På sikkerhetsbladet står det at produktet ikke er klassifisert som helseskadelig.

- Midlet ble sprøytet langs gjerdet i barnehage 11. mai, og i perioden klokka 17–19 slik at sprøytinga skulle skje etter at ungene hadde dratt hjem. Det går 3–4 uker før en ser effekt, og derfor ser det slik ut nå, forklarer Børseth.

- Rasjonelt

Børseth mener det er veldig rasjonelt å bruke et ugressmiddel.

- Dette er en hensiktsmessig måte å kvitte seg med ugress. Det er vanskelig å komme til med maskinelt utstyr, og alternativet er å bruke saks, sier Børseth.

Børseth avviser at kommunen har sprøytet langs veien til togstoppet.

Det er sprøytet langs gjerdet. Foto: Ann Tove Buklev
Langs en vei er det også sprøytet. Foto: Ann Tove Buklev