27 stemte nei mens 10 stemte ja til sammenslåing av Melhus og Skaun da Melhus kommunestyre møttes tirsdag kveld.

Flere partier som Melhuslista og Kristelig Folkeparti var splittet mens Arbeiderpartiet og Høyre var tydelige på hva de ville.

- Det er ingen spesiell grunn til sammenslåing, sa Berit Wold Fjelle (Ap) som var blant dem som stemte nei.

Partikollega Jens Otto Havdal forklarte den lave interessen for sammenslåing slik.

- Brura vi skulle innlede et forhold til hadde ikke interesse av oss, sa Havdal om nabokommunen Skaun.

Det slo han fast før avstemninga i Skaun kommunestyre.

Om folkeavstemninga

Bortimot historisk kalte ordfører Gunnar Krogstad (Ap) vedtaket om kommunereformen der Melhus sier nei til Skaun. Både Krogstad og Einar Gimse Syrstad (Ap) framholdt at politikerne skal ha respekt for folkeavstemninga, og Krogstad viste til at nesten 70 prosent av dem som stemte sa nei til sammenslåing av Melhus og Skaun. At bare 24 prosent deltok i folkeavstemninga er et tegn på at folk ikke er så opptatt av kommunereformen mente Krogstad.

Les også: Bare 24 prosent stemte

- Jeg tror ikke kommunereformen opptar melhusbyggene, sa Jorid Jagtøyen (Sp).

Les også: Ordførerne underskrev avtale

Jagtøyen mener at engasjementet var lunkent fordi Melhus ikke ville miste noe med en sammenslåing med Skaun. Både Arbeiderpartiet og Senterpartiet gikk ut i forkant av folkeavstemninga 13. juni der de anbefalte velgerne å stemme nei, og Jagtøyen viste til at både melhusordføreren og skaunordføreren signerte en avtale de ikke anbefalte velgerne å stemme for.

Er for

Guro Angell Gimse (H) ville ikke kalle vedtaket for historisk. Hun la på vegne av Høyre forslag om at Melhus skal gå i dialog med Skaun med hensikt å slå sammen de to kommunene. En sammenslåing vil gi en kommune med 24.000 innbyggere og kan virke som et sørlig tyngdepunkt framholdt Gimse.

Les også: Skuffet over nei

- Sammenslåing av de to trøndelagsfylkene gir stort fokus på Nord-Trøndelag og på aksen Trondheim-Steinkjer, sa Gimse som også er fylkespolitiker.

Hun mener at en storkommune på 24.000 kunne ha virket som en motvekt til fokuset på Nord-Trøndelag.

Varaordfører Stine Estenstad (H) la ikke skjul på at hun er imot folkeavstemning i denne saken, og hun mener det er lettere å mobilisere et nei-flertall. En innbyggerundersøkelse er bedre mente Estenstad.

- Vi må heve blikket og tenke 40-50 år framover og skape kraftsenter sør for Trondheim, sa Estenstad.

Kraftsenter

Jan Petter Opedal (KrF) var også opptatt av at Melhus kan bli et kraftsenter om Melhus slår seg sammen med Skaun.

Ifølge et framtidsbilde Melhus kommunestyre tidligere på dagen hadde sett på, vil Melhus i 2050 ha et innbyggertall på 20.000.

Skaun kommunestyre vedtok i dag tirsdag ifølge Avisa Sør-Trøndelag at kommunen skal klare seg alene. 13 stemte for det mens 10 stemte imot.

Neistemmer i opposisjonen. Bakerst sitter Maren Grøthe som er leder for Melhus ungdomsråd og barne- og ungdomssekretær Kristin Johnsen.