– Vi har utviklet oss gjennom dette. Vi har lært å ta vare på naturen og hverandre, sier Endre Hadzalic.

– Det sosiale har vært høydepunktet i dette. Det at vi har vært sammen i det vi har opplevd, sier Petter Steen Aksetøy.

Les om friluftslivets år: - Pølsa ble lun og lunka

Store opplevelser

Skoleåret går mot slutten for andreklassingene på Gauldal videregående. Denne gjengen går i andre klasse på studiespesialisering, men de har gjennom to år hatt et ekstra fag: Friluftsliv.

Det er et såkalt tilvalgsfag, som er frivillig å ta. De har vært på fjelltur, reinsjakt, vintertur med overnatting i snøhule og til sist en skikkelig adrenalintur til Sjoa. Her sto rafting, juving og brupendel på programmet.

– Den siste turen tenderte mot litt ekstremsport. Der fikk de testet og utvidet sine grenser. Vi mener og tror dette har en overføringsverdi til andre fag. Når det butter imot i matematikken, vet du at det er mulig å gjøre noe med det, sa Øystein Vie til elevene fredag.

De fikk se en video som er satt sammen av raftingen i Sjoa, og det markerte også slutten på tilvalgsfaget for disse elevene.

Et tilbud og et fag de vil savne.

– Det vil bli savnet neste år, sier Endre Hadzalic.

Les også: Dro på klassetur til Auschwitz

Tøff vintertur

De anbefaler det på det sterkeste for de som har lyst til å komme seg litt ut av skolen, teste grenser og lære mye om seg selv og andre.

For det har til tider vært tøffe utfordringer de har måttet mestre. Særlig trekker elevene fram vinterturen, som de karakteriserer som ekstremt tøff. De gikk i dypsnø opp til knærne, og tidvis opp til midjen, i 1,5 mil. På natta.

Det var steintøft, og ikke alle klarte å gjennomføre den.

– Det ga en veldig mestringsfølelse da vi klarte det, sier Petter Steen Aksetøy.

– En av oss spydde i salatbollen, da vi kom frem, humrer Endre Hadzalic.

På avslutningsturen til Sjoa fikk også en del av dem testet sine grenser. De med vann- og høydeskrekk fikk virkelig noe å bryne seg på.

– En båt veltet, og en av oss kom under båten, forteller de.

De juvet, eller hoppet ut i vannet fra åtte meters høyde. Ingen av dem syntes det var spesielt artig å stå på kanten, men det var artig da de klarte det.

Les: Gauldal videregående gjør det skarpt i rangering

Avhenger av nok elever

Tilvalgsfaget friluftsliv er noe Gauldal videregående skole har satset på de siste to årene. Disse elevene er de første som har fullført to år med faget. Også i inneværende skoleår, har de fylt opp klassen med førsteklassinger. Disse vil også fortsette til neste år.

Øystein Vie forteller at de er spente på om nok elever melder seg på til neste år, av de som starter i første klasse på videregående.

– Alt avhenger av om vi får nok påmeldte til faget, sier han.

I snitt skal elevene ha fem timer med dette tilvalgsfaget i uka. Men de samler opp timer, og drar på lengre turer i løpet av skoleåret.

I løpet av sommeren sender de ut et brev til alle som har søkt om plass i første klasse på studiespesialisering på Gauldal videregående til høsten, hvor de informerer om tilbudet. Da kan elevene melde seg på.

Denne gjengen forteller om to år med store naturopplevelser, mestringsfølelse og det å lære og kjenne seg selv og andre på godt og vondt. Fra venstre: Endre Hadzalic, Erlend Solberg Rognes, Petter Steen Asketøy, Johannes Solem Helgemo og Daniel Åmot Hov. Til venstre står lærer Per Kristen Lilleeng og Øystein Vie som er avdelingsleder for studiespesialisering på Gauldal videregående skole. Foto: Marthe Eid
Avslutningsturen for frilufstlivklassen var rafting, juving og brupendel i Sjoa. Foto: Privat