8. klasse ved Steinerskolen på Nesodden har en vakker historie å fortelle når det gjelder pilegrimsvandring. Helt siden 2. klasse har de gått etappevis pilegrimsleden fra Oslo til Trondheim. Lørdag 11. juni tar de siste dag inn til Nidarosdomen.

Smirna Simeonova trampet Vassfjellet på langs fredag, men sålen på den ene fjellskoen løsnet. Hun måtte fortsette uten, og ankom Rødde folkehøgskole barføtt.

– Dette er gøy! Vi har hatt et kult prosjekt, sier hun.

Før turen hadde hun og Katarina Knill valgt grønn hårfarge.

– Hvorfor?

– Vi har vært bestevenner siden vi var fire år. Grønt hår var et stunt vi fant på. Det er ganske "homemade", sprudler Smirna.

Ville helst dø

Katarina flirer også, men er ikke fullt så begeistret for pilegrimsprosjektet.

– Jeg er ikke så glad i å gå, egentlig. Jeg har det grusomt, med gnagsår og vondt overalt, og har mest lyst til å dø, sier hun og faller om på grasplena ved Rødde folkehøgskole når dagens etappe er unnagjort.

26 barn og 17 voksne er med på vandringa inn til Trondheim. De startet fra Kvål fredag formiddag. De fleste voksne er foreldre som mer enn gjerne deltar på turen. Tor Segelcke forklarer at opplevelse og fellesskap er det viktigste med pilegrimsvandringa.

– Vi har lært Norges geografi på kroppen. Nå vet alle hvor langt to mil er. Og turene har gitt oss et unikt fellesskap, sier Segelcke.

Blir mottatt av pilegrimsprest

– Har dere noe program undervegs?

– Pilegrimsvandringa er ikke et pedagogisk prosjekt, så det viktigste er å se og oppleve. Vi har ikke noe fast program undervegs. Men på lørdag blir vi tatt imot av pilegrimsprest Einar Vegge, og skal ha pilegrimsgudstjeneste i Nidarosdomen. Prosjektet passer godt inn i Steinerskolens filosofi, der det fysiske og åndelige går hånd i hånd, sier Tor Segelcke.

Oppe på Vassfjellet fikk de for første gang se Nidarosdomen i det fjerne. Det var et stort øyeblikk, og noe de hadde sett fram til i flere år, forteller Segelcke.

Les også: Pilegrimsstav på veg til Jerusalem.

Tor Segelcke er far for en av 8.-klassingene på turen, og har deltatt på flere av etappene. Den lengste sammenhengende turen gikk over Dovrefjell i løpet av tre dager. Ikke hele pilegrimsleden er gått, men utvalgte deler. Foto: John Lerli
Steinerskolen på Nesodden startet sin pilegrimsvandring i 2009, og avslutter med siste etappe inn til Trondheim nå i 2016. Foto: John Lerli