Mer enn 18.000 Volvo-ansatte har forsøkt å kvalifisere seg til finalen som holdes i Gøteborg tirsdag. Bare et fåtall av dem har kommet gjennom det trange nåløyet. Blant dem laget som kaller seg «Rookies» fra Wist last og buss AS på Sandmoen. Stian Skogstad, Rune Rambraut, Odd Aril Rian har Melhus som sitt hjemsted mens sistemann, Peter Pogacs, kommer fra Ungarn og har jobbet i Norge i to år. Finalelaget er ikke i tvil om at det lønner seg å ha gått sin skole på Melhus.

– Absolutt. Selvfølgelig, svarer de på spørsmål om Melhus er grunnen til at de har blitt så dyktige i faget sitt.

– Når vi rekrutterer til verkstedet ser vi at det er mer tak i ungdom fra bygda enn dem som kommer fra byen, sier Rune Rambraut.

Høyt nivå

Kanskje er det noe i det, for det er første gangen at et lag fra Norge er kvalifisert til verdensfinalen i Vista, Volvo International Service Training Award. Finaleplassen ble sikret i semifinalen i Gøteborg for en drøy måned siden.

– Det er en tøff konkurranse, ikke mye som skiller 1. til 5. plass, mener Rambraut.

Han er lagleder, men alle fire har en viktig rolle om det skal bli norsk jubel i Sverige. I semifinalen var det en miks av praktiske og teoretiske oppgaver, og trolig blir det en lik miks i finalen. Hva som kommer er vanskelig å vite, men Melhus-laget mener de er godt forberedte.

–Mulig å vinne

Mye er kjent stoff, men de kan også støte på utfordringer de aldri har vært borti tidligere.

– Den ene oppgaven i semifinalen hadde vi aldri utført og vi har heller ikke spesialverktøy til å utføre den. Men vi fikk det til, forteller Rambraut.

– Kan dere vinne finalen?

– Det er mulig, men man trenger litt flaks også, sier Rian.

– Vi har gjort det bra som har kommet så langt. Men vi ønsker ikke å komme sist, sier Rambraut.

Resultatene fra finalen blir kjent under en galla på onsdag kveld. Kanskje returnerer de til Melhus som verdensmestere i sitt fag.

–Sånn sett passer det bra at Melhusfestivalen er i gang, smiler Skogstad.