- Svik meg ikke, bad Håkon jarl om som han gjorde på 900-tallet.

Hoderulling

Men det var nettopp slik det gikk i den berømte hendelsen i Melhus der den kvinneglade jarlen Håkon gjemte seg i grisebingen til husfrue Tora på Rimol. Det endte med at trellen Kark svek ham og begge fikk hodene kappet av og satt på stake på Lade. Olav Tryggvason var ikke nådig da han ankom gården Rimol på leting etter jarlen.

Den dramatiske historien rundt Håkon jarls fall i Melhus dannet utgangspunkt for åpningsseremonien på Hallsletta i Melhus. Fjerdeklassinger fra skolene rundt om i Melhus samlet seg i bondehæren og til skuespillet om Håkon jarl og Tora på Rimol, og hundrevis av medelever fulgte spent med. Etterpå fikk ungene være med på leker i regi av Trondheim vikinglag.

- Kult. Jeg liker at det er mye folk, sier Erlend (9) fra fjerde trinn på Gimse skole.

Jørgen (10) og Andreas (10) er også med i bondehæren, og begge synes det er gøy å være med.

- Jeg liker at vi synger, og vi har øvd mye, sier Andreas.

Marianne Nødtvedt Knudsen har vært regissør, og hun laget ei kompakt og lettfattelig forestilling.

- Hendelsen på Rimol skjedde i ei brytningstid. Hvem er det som har ordnet dagens vær, er det Herren eller Tor, sier historiker og folkehøgskolerektor Ronald Nygård som var tilskuer under arrangementet.

Kultursjef Jan Erik Landrø slår fast at det flotte været var en del av planlegginga, og at det ikke handler om flaks.

Herold

Ordfører Gunnar Krogstad tok på seg rollen som herold, og innledet med å si at herredshæren har samlet seg. Han minnet om at folk for tusen år siden og nå er på vandring, og nettopp vandring er årets tema for Sagauka.

Les også: Landbruksorkester

Sagauka fortsetter med et bredt utvalg av arrangementer de kommende dagene.

Prosjektleder Line Solbakken og ordfører Gunnar Krogstad.
Kulturskolen stilte med orkester som naturligvis var tidsriktig kledd. F.v. Knut Haseth, Morten Bach og Hans Martin Storrøsten.
Drakamp.
Små og store vikinger.
Førsteklassingene fikk høre ei spennende fortelling.