- Dette kunne ha vært direkte livsfarlig. Den som første anleggsmaskina kunne ha veltet hele høyspenten over seg, og det kunne ha fått fatale følger, sier kommunikasjonsrådgiver Tore Wuttudal i TrønderEnergi.

Mange uten

Torsdag klokka 13.03 forsvant strømmen i Melhus sentrum og nordover til grensa mot Trondheim. 939 strømkunder ble berørt, og blant dem som mistet strømmen var rådhuset, kjøpesentra og Melhusbanken.

Les også: Ble uten strøm

Etter 45 minutter klarte TrønderEnergi å få koblet om slik at folk fikk tilbake strømmen. Det er svært uvanlig at så mange midt på en vanlig dag blir uten strøm så lenge.

Les også: Mange mistet strømmen etter at trafokiosk ble påkjørt

- Ble ikke varslet

TrønderEnergi kom fram til at ei anleggsmaskin hadde forårsaket strømbruddet ved at høyspenten var kortsluttet. Feilen var i området Karivollen og Brubakken, og der foregår det graving for legging av kabel. Ansatte i TrønderEnergi har vært på stedet der feilen var, og Wuttudal sier at ansatte har tatt opp forklaring. Rapporten er ventet å være klar på mandag.

- I forkant av graving skulle vi ha fått beskjed, og det fikk vi ikke. Mange ble berørt. Prinsippet er at den som forvolder skade, skal betale, sier Wuttudal.

Foreløpige beregninger viser at kostnadene for ikke å ha levert energi i de 45 minuttene blir på 260.000 kroner.

- Dette er kostnader som pålegges oss når strømbrudd oppstår og som går til fratrekk på inntektsramma vår, forklarer Wuttudal.

Kostnadene kalles KILE, og er et uttrykk for de totale samfunnsøkonomiske kostnadene som påføres sluttbrukerne ved avbrudd.

Wuttudal opplyser at det er andre regler for erstatning til strømkundene.