- Jeg føler meg som svarteper, sier Johan Bodsberg.

Advokatfullmektig Kristin Syrstadeng Sørensen i Wedø Kahn Advokatfirma har sendt prosessvarsel til Melhus kommune om at saken ender i Sør-Trøndelag tingrett om kommunen ikke følger opp avtalen om makeskifte som kommunen inngikk med foreldrene til Johan Bodsberg i 1977. Tomta på Løvset er ikke byggbar. Syrstadeng Sørensen krever to millioner kroner i erstatning fra Melhus kommune på vegne av Johan Bodsberg.

- Jeg ble født 10 minutter for sent til å ta over gården. Faren vår døde for 26 år siden. Tvillingbroren min tok over gården og jeg fikk tomta, forteller Bodsberg.

Foreldrene hans inngikk avtale med daværende ordfører i Melhus kommune i 1977 om at kommunen skulle få areal på Søberg til trygdeboliger, og så skulle familien Bodsberg få ei boligtomt på Løvset/Høyeggen. I avtalen om makeskifte står det at boligtomta skal være klargjort med vann og kloakk.

- Ingen bestemt tomt ble pekt ut, men vi fikk holdt av ei tomt med adressen Løvsetvegen 143, forklarer Bodsberg.

Venter

Bodsberg har flyttet fra Melhus, men var sist helg i Melhus for å delta i konfirmasjon til ett av brorens barn. Han viser fram tomta som ligger på Løvset, og fra tomta har en panoramautsikt utover Melhus.

- Jeg arvet tomta etter faren vår, og dette er altså farsarven min, sier Bodsberg.

Etter å ha bodd i Stavanger i 20 år, bestemte Bodsberg seg for å selge tomta for å finansiere ei hytte i Grimstad. Hytta kjøpte han til slutt, men ikke med den finansieringa han hadde håpet på.

Lagt ut for salg

- Vi tok en takst på tomta som ble på 1,89 millioner kroner, og tomta ble lagt ut for salg. Det ble en budrunde og jeg fikk to millioner kroner som høyeste bud, sier Bodsberg.

Rett før avtalen skulle underskrives, oppdaget Bodsberg at Melhus kommune ved en glipp i 2011 hadde gjort om tomta til LNF-område. Feilen skjedde da kommunekartene skulle digitaliseres. I stedet for å gjøre om arealet til boligtomt med et pennestrøk, måtte endringa skje ved rullering av arealplanen. Bodsberg hadde lagt inn en klausul i kontrakten om at tomta kunne selges når arealet var tilbakeført fra LNF-område.

- Kjøperen skulle så sende inn byggesøknad, og da krevde Melhus kommune grunnboringer. Undersøkelser viste at tomta ikke var byggbar på grunn av geotekniske forhold. Rambøll varslet at dersom det ble bygging på tomta, kunne nabohus utsettes for fare, sier Bodsberg.

Følgen var at kjøperen trakk seg. Bodsberg hadde salgsforsikring i forbindelse med tomtesalget som skulle skje gjennom megler, men den ble ikke satt i verk fordi tomta ikke var formelt solgt. Dermed ble Bodsberg sittende igjen med utgifter og ingen inntekter.

Ikke byggbar

- Opp gjennom årene har mange ringt meg om tomta. Dette er ei fin tomt, men den er umulig å bygge på. Jeg synes ikke kommunen har oppført seg skikkelig i denne saken, sier Bodsberg.

Nabo Kristian Kjelstad kjøpte sitt hus i 2010, og før kjøpet ringte han Bodsberg for å høre om når tomta skulle bebygges.

- Jeg syntes det var snodig at tomta var ubebygd, forteller Kjelstad.

Kjelstad forteller at litt lenger opp i veien ble det lagt ut ei tomt da arealplanen skulle rulleres, og at den er så bratt at velforeninga har advart mot bygging på den. Bodsberg har oppdaget at noen har kjørt med anleggsmaskin på hans tomt for å komme til tomta i den bratte skråninga. Bodsberg forteller at han har kontaktet flere ansatte i kommunen, og alle har frasagt seg ansvaret. ifølge Bodsberg er beskjeden at saken er foreldet.

- Vi makeskiftet på den beste jorda på Søberg og ble sittende igjen med ingenting. Nå har jeg sett meg nødt til å sende et prosesskriv til kommunen. Det er leit at det går mot rettssak, sier Bodsberg.

Eiendomsskatt

Selv om tomta er stempet som ubyggbar, har kommunen krevd inn eiendomsskatt for den to ganger i året. Den har Bodsberg betalt, men han synes det er urettferdig at han må tale for ei tomt han ikke kan bruke.

Både ordfører Gunnar Krogstad og rådmann Katrine Lereggen sier at de ikke kjenner til saken og at de derfor ikke vil kommentere den.