Landbruksdirektoratet har sagt ja til søknaden fra Flå sameie om å få bygge landbruksvei i Flåmarka.

Svært fornøyd

- Dette er suverent for å si det mildt, sier en svært fornøyd Trond Henrik Reitan i Flå sameie.

Reitan er en av flere setervolleiere som har kjempet for å få en kjørbar vei fram til setervoller i Flåmarka.

- Den første som snakket om å få bygd vei der var Erling Foss i 2000. Saken har tatt 16 år så en kan si at ting tar tid, forteller Reitan.

Les også: - Ingen sterveier i Norge er så utredet

Sterk strid

Det har vært sterk strid rundt landbruksveien der Naturvernforbundet og Fylkesmannen har byttet på å anke avgjørelser som er tatt av politikerne i Melhus.  Motstanderne av landbruksveien har blant annet ment at veien vil komme i et sårbart naturområde, og at det ikke er ønskelig å ha motorisert ferdsel der. Til slutt ble saken sendt til Landbruksdirektoratet som tok klagen fra Flå sameie til følge.

Les også: Fylkesmannen stoppet veien

Les også: Naturvernforbundet klaget

Les også: Melhus kommune stoppet veien

Vil søke om bruer

Ett skår i gleden er det for de ifølge Reitan 5–7 setervolleierne som står bak søknaden. Landbruksdirektoratet har bestemt at veien skal bygges uten bruer. Setervolleierne har anslått at det trengs fem bruer hvor den ene skal krysse Rangåa og den andre Brunga. Begge er elver som renner ut i Selbusjøen.

- Vi leverte inn en søknad til komité for teknikk og miljø uten de fem bruene fordi vi ikke rakk å legge ved dokumentasjonen for bruene. Det er helt nødvendig å ha i alle fall bru over Rangåa og Brunga fordi det er såpass vannføring i de to bekkene at det kan bli vanskelig å komme over med traktor og dyr ved regnskyll. Du kan ha dratt innover en fredag og så blir det regnskyll på lørdag slik at du ikke kommer deg hjem om det ikke er bruer, sier Reitan.

Reitan opplyser at de kommer til å søke om å få bygge de fem bruene likevel. Ifølge virksomhetsleder Guri Vik i Melhus kommune er konsekvensen av vedtaket hos Landbruksdirektoratet at brua som er bygd over Rangåa må rives. Den er ifølge Reitan 5–7 år gammel.

Forbudt for biler

Landbruksdirektoratet har også bestemt at landbruksveien skal bygges uten toppdekke av grus, at biltrafikk og motorisert ferdsel som ikke er knyttet til landbruk er forbudt og at det skal stå en låsbar bom i starten av veien.

Deler av veien er allerede bygd, og Reitan sier at setervolleierne skal samles til møte for å planlegge videre framdrift. Han ser for seg at veibygginga blir i høst når frosten har kommet. Landbruksveien skal gå fra Rangåa til Fremovollen og så ta en avstikker til Langlandsvollen.

- Totalt er strekninga på 6–8 kilometer, opplyser Reitan.