Fredag møttes ordfører Gunnar Krogstad fra Melhus og ordfører Jon P. Husby fra Skaun på Grønneset i Skaun for å skrive under på intensjonsavtalen om en mulig sammenslåing av de to kommunene.

Navnekonkurranse

I avtalen har ikke storkommunen fått noe navn. Kommunen er foreløpig navngitt som Melhus/Skaun. Ifølge varaordfører i Melhus, Stine Estenstad, skal det utlyses en navnekonkurranse. Hvordan vinneren skal kåres, har forhandlingsdelegasjonene foreløpig ikke noe svar på.

Les også: Lukkede forhandlingsmøter

Avtalen ble skrevet under av de to ordførerne i det populære friluftsområdet Grønneset ved innsjøen Ånøya,og da på et rastebord.

Folkeavstemningen og sammenslåing er 13. juni i begge kommunene. Ordfører Jon P. Husby i Skaun sier at han også vil underskrive intensjonsavtalen for orkdalsalternativet. Der har kommunene Agdenes, Meldal, Orkdal, Skaun, Snillfjord og Rindal utredet en mulig sammenslåing.

Ordfører Gunnar Krogstad understreker at avtalen mellom Melhus og Skaun ikke er en intensjonsavtale fordi han mener Skaun ikke kan inngå intensjonsavtale med både Melhus og Skaun og orkdalsalternativet. Avtalen mellom Melhus og Skaun kalles derfor avtale om mulig sammenslutning.

Litt etter klokka 11 i dag fredag skrev de to ordførerne under på avtalen, og kalte det et historisk øyeblikk.

Rådhuset

Ifølge avtalen skal en eventuell storkommune ha rådhus i Melhus og kommunevåpenet til Melhus skal benyttes.

Kommunevåpenet til Melhus er bueskytteren Einar Tambarskjelve, mens kommunevåpenet til Skaun er bautastener. Sistnevnte skal være ankerfester for båtene til Einar Tambarskjelve. Trønderhøvdingen var gift med Bergljot som skal ha vært datteren til Håkon jarl.

- Einar var født i Melhus og bodde i Skaun. Han ble drept i et bakhold på Kalvskinnet, sier Husby.

Avtalen som ble gjort offentlig i dag, er generell. Slik burde den være mener Husby som synes avtalen Trondheim og Klæbu har inngått er for detaljert.

Verken Husby eller Krogstad vil anbefale avtalen. Krogstad viser til at Arbeiderpartiet skal ha medlemsmøte, mens Husby viser til at han gikk på valg på at Skaun skal bestå som egen kommune.