De siste dagene har flere av de lokale fuglekikkerne oppsøkt området like nord for Udduvoll bru.

Ei skogdue ble første gang rapportert herfra den 27. april. Da den igjen ble sett den 30. april, var jeg blant dem som tok turen dit. Jeg fikk raskt et kort glimt av fuglen i flukt, min første observasjon av arten i Sør-Trøndelag.

Les også: Fant tre fugleunger i felt gran

Les også: Du kan mate fuglene hele året

En stund etter at de første dro, fikk vi to som ble igjen i området oss en stor overraskelse, da det plutselig dukket opp tre duer som satte seg på en streng et stykke unna, og alle tre viste seg å være skogduer. Det er altså tre skogduer som nå befinner seg i området, trolig to hanner og en hunn.

Selv om enkeltindivider av arten årlig har vært sett i fylket de senere år, er den såpass uvanlig at flere erfarne fuglefolk nå har fått sett den for første gang i fylket.

Mulig hekking

Skogdua er avhengig av store hull i trær, eventuelt kasser for å hekke, og finner den det her kan det være snakk om en sensasjonell hekking.

Den har i Norge sin hovedutbredelse på Østlandet, blant annet rundt Fornebu. Det er en art som har gått tilbake de senere år, mye på grunn at den har problemer med å finne passende reirhull.

SJELDEN i MELHUS: Skogdue Foto: Eirik Spets