Drapstruslene AUF-leder Mani Hussaini fikk etter den så medieomtalte talen 1. mai i Folkets Hus på Kvål, blir nå gjennomgått av Antirasistisk senter.

Les også: FrU reagerer på hets

- Bør anmeldes

- Antirasistisk senter vil vurdere anmeldelser. De groveste bør anmeldes, mener Amund Losen Moholdt, leder for Kvål Arbeidersamfunn.

Les også: Kast kjerringa på hue ut av regjeringa

Losen Moholdt mener at politikere med minoritetsbakgrunn og kvinner er mer utsatt for hatefulle ytringer enn hvite norske menn.

- Hvis du er minoritetspolitiker, blir du dessverre vant til å få hatefulle ytringer, tror Losen Moholdt.

Les også: Kraftige reaksjoner på talen

Trønderbladet har fått en strøm av innlegg fra folk som reagerer på ordet kjerring, og debattantene mener at ordet vitner om Hussainis kvinnesyn. Flere har skrevet at de mener at Hussaini som kom til Norge fra Syria i 1998, burde dra tilbake til Syria. Ikke alle innleggene har kommet på trykk fordi de har vært rasistiske.

Losen Moholdt har snakket med Hussaini etter 1.mai-talen.

- Jeg tror han har skjønt at det var greit å beklage uttalelsen. Men det som skjedde etterpå med drapstrusler og hatefulle ytringer er helt forferdelig. Rasisme er faktisk forbudt. Jeg tror politikere kan bli rammet av slikt, men at det er verre for dem som ikke er hvite norske menn. Mange tør nok ikke å ytre seg fordi de ikke er hvite norske menn, og det er trist, mener Losen Moholdt.

Gikk landet rundt

Kvål Arbeidersamfunn var svært fornøyd med å få AUF-lederen til 1.mai-frokosten i Folkets Hus, og Losen Moholdt sa etterpå at AUF-lederens besøk var det største siden Reidulf Steen var i Folkets Hus. At talen i Folkets Hus på Kvål ble nevnt i alle riksmedier etter at Trønderbladet først omtalte talen, synes Losen Moholdt er artig.

- Talen til Hussaini var meget god og inspirerende, og ingen av oss reagerte da på at han brukte ordet kjerring om Sylvi Listhaug. Dette er ikke et parlamentarisk uttrykk, og Hussaini kunne ha spart seg det. Kjerring er ikke et skjellsord, men jeg er enig i at uttrykket ikke er blant de heldigste uttalelsene.  For oss var det uproblematisk at han sa det i Folkets Hus, sier Losen Moholdt.

Les også: vinket farvel til Listhaug

Losen Moholdt mener det er like provoserende at politikere sier at flyktninger blir båret inn på gullstol når andre drukner. På 1. mai i Melhus var det flere politikere som omtalte statsråd Sylvi Listhaug. AUF hadde laget en parole der det stod syriske flyktninger velkommen, Sylvi Listhaug farvel mens hovedtaler Rita Ottervik som er ordfører i Trondheim, sa at Sylvi Listhaug mangler empati.

- Sentralstyret i FpU burde gå i seg selv. De bruker fortsatt ordet formann, og har et sentralstyret nesten fritt for kvinner, sier Losen Moholdt.

Amund Losen Moholdt. Foto: Gunn Heidi Nakrem, TB