Det var i statsråd 11. mars i år Kongen besluttet å tildele landets høyeste dekorasjoner til åtte soldater, deriblant stabssersjant Hans Kristian Aasen. Aasen bodde på Støren fra han gikk i 6. klasse til han startet å tjenestegjøre i Forsvaret 21 år gammel, en arbeidsplass som har blitt hans livsstil.

Massiv ild

I dag er Aasen Kompanisersjant for 6. Gardekompani, men det er altså for sin heltemodige innsats som soldat i krigshandlinger mot Taliban Aasen nå mottar spesiell heder. Aasen var i 2009 ute i internasjonale operasjoner, og var utstasjonert i Afghanistan som mentor for afghanske styrker. Under en operasjon ble de afghanske styrkene angrepet av fienden Taliban med massiv ild med maskingevær, granater og rifler.

Den afghanske styrken besvarte ilden, men trengte assistanse med en bombekaster, og Aasen sprang alene under ild rundt 100 meter for å bistå. Uten tidligere erfaring med bombekasteren hjalp han til i samarbeid med de afghanske soldatene, uten bruk av tolk.

Stor personlig risiko

Under en senere stridskontakt samme dag bekjempet Aasen, under stor personlig risiko, fienden alene for å få de afghanske soldatene i stilling, noe som hindret egne styrker i å bli truffet av ild.

– Vi hadde et oppdrag vi skulle løse, og at det ble trefninger fra den talibanske styrken var ikke veldig overraskende. Det som var spesielt med operasjonen var heller at Taliban var såpass godt forberedt på at vår styrke kom, så når vi først havnet i stridskontakt var det litt kaotisk før vi fikk oversikt over situasjonen, forteller Aasen.

Reddet livet til medsoldat

Den samme kvelden ble i tillegg en medsoldat av Aasen tatt under maskingeværild. På egenhånd bekjempet Aasen ilden og reddet dermed medsoldatens liv. Aasens handlinger denne dagen ble avgjørende for utfallet av operasjonen, men det å få anerkjennelse for det han har vært med på kom imidlertid brått på.

- Betyr mye

- Da jeg fikk vite om tildelingen ble jeg først litt paff og veldig overrasket. Mest fordi at det er såpass lenge siden jeg var utstasjonert, men samtidig setter jeg veldig stor pris på anerkjennelsen. Å bli hedret på denne måten betyr mye, ikke bare for min egen del, men for alle soldater som har vært og er delaktige i internasjonale operasjoner, avslutter Aasen.

Krigsmedaljene deles ut på Akershus festning 8. mai.