Hallgrimskirka i Reykjavik er Islands desidert største kirke. Grunnflata er på 1.676 kvadratmeter, og tårnet strekker seg 73 meter til værs. En to timer lang by-sightseeing tok reisefølget fra Gauldalen med til denne store steinkirka, som det krevde bortimot 50 år å bygge.

Johan Strengen er kirkeverge i Flå, og Jens Bakken kirketjener i Budal kirke. Begge lot seg imponere av byggverket.

- Kirka er majestetisk, og den utpreger seg ved å være så stilren, sa Strengen.

- Ja, den skiller seg i alle fall kraftig ut fra hvordan kirka i Budalen er dekorert innvendig, mente Bakken.

Et prektig orgel

Johan Strengen skulle gjerne ha hørt orgelet i Hallgrimskirka. Han ledet arbeidene da Flå kirke fikk nytt orgel i 2004, og hadde gjerne dratt på konsert hvis det var mulig. Orgelet er bygd av Johannes Klais i Bonn, og har hele 5.275 piper.

Trøndernes norsktalende guide fortalte at islendingene er et folkeslag som gjerne går i kirka. 80 prosent er medlemmer i den lutherske statskirka.

- 50 prosent sier de tror på et liv etter døden. Men like mange tror også på spøkelser. Spiritismeforeningene står sterkt på Island, sa Bjarni Sigtryggsson.

Reykjavik ble befolket i året 870. Men fram til midt på 1700-tallet bodde det bare noen få hundre mennesker her. Etter at stedet fikk skikkelig havn vokste det sterkt. Den økonomiske krisa på Island i 2008 var flere ganger tema under vandringa i byen. I dag er bankene på fote igjen, og til tross for økonomisk dyrtid investeres det sterkt på Island. Turismen i Reykjavik eksploderer, og overalt i bybildet sees det byggekraner. Guiden Bjarni pekte i alle retninger, og forklarte byggevirksomheten slik: Hoteller, hoteller, hoteller.

Antall nyregistrerte biler har fordoblet seg på ett år på Island. Den private bruken forklarer ikke alt. Turistene skal leie biler, og de store firhjulstrekkerne har blitt en markant del av bybildet.

Historien må vike

Gauldalingene gikk forbi et gammelt gravsted som var gjerdet inn midt i sentrum. Ei lita gravemaskin gikk og putret med en mann med spade ved siden av.

- Her skal det også bygges, men det er stilt krav om at det gamle gravstedet må undersøkes først, sa Bjarni.

Reykjavik har ingen markert gammel bydel, slik mange andre hovedsteder har. Det finnes noen små gater med gammel bebyggelse nært havna. Men betonghusene har spist seg farlig nært, og punkterer rekkene av trehus. Natta før gauldalingenes besøk var ett av de verneverdige trehusene blitt revet, uten tillatelse. Plankehaugen var et åpent sår, og hele området var sperret av.

Guiden Bjarni forklarte:

- Vedkommende som kjøpte eiendommen hadde tenkt å bygge hotell.

Les også: I fotsporene til viking-skalden Snorre.