Steinsprut koster nærmere 3 millioner kroner i året i Melhus

-Steinsprutskader er det mye av gjennom hele året, men våren skiller seg ut. Når snøen smelter blir småstein og annet rask i veibanen virvlet opp, sier Pål Rune Eklo, informasjonssjef i Gjensidige i en pressemelding.

Hold avstand

Det er umulig å gardere seg hundre prosent mot steinsprut.

-Det beste du kan gjøre er å holde god avstand til bilen foran, men heller ikke det er en garanti mot ei lita «rose» i frontruten, forklarer Eklo.

12.000 reparasjoner

Beregninger gjort av Gjensidige viser at 12 000 bileiere i Sør-Trøndelag hvert år må ta turen til et verksted for å reparere eller skifte frontruten. I hele Norge er tallet ca. 235 000. Forsikringsbransjen utbetaler 1,4 milliarder kroner årlig etter denne type skader.

- Skadene koster fire millioner hver eneste dag, men bilistene slipper billig unna, sier Eklo. På grunn av store kostnader ønsker forsikringsselskapene at kundene velger å reparere ruten i stedetfor å skifte den.

Tips for å unngå steinsprut?

Hold god avstand til bilen foran. Er uhellet først ute, få reparert skaden så rask som mulig. Dekk gjerne «rosen» med gjennomsiktig tape for å beskytte skaden til den er reparert.

Venter man for lenge med å reparere steinspruten kan den sprekke og ruten må skiftes.