– Det var en veldig spesiell anledning ja, sier Ivar Dahle, som i fjor høst fikk Kongens fortjenstmedalje, og mandag denne uka var han invitert til Slottet.

Hjelp til Estland

Siden 1985 har han kjørt hjelpesendinger til Estland, og kona Ella har vært med på turene, og hun var også med til Oslo hvor de fikk møte kongeparet. Kong Harald og dronning Sonja ønsket dem velkommen inn og til bords, hvor rundt 40 medaljemottakere var samlet.

Den 68-årige bussjåføren er nå opptatt av neste sending til Estland, og i går kveld var det oppstilling på Granåsen slik at folk kunne komme med klær og matvarer som utgjør hoveddelen av lasten.

Men også landbruksutstyr og brukte sykehussenger er blitt fraktet til Estland, til sammen over 200 trailere er det blitt.

Misjonen

Tildelingen av Kongens fortjentsmedalje skjedde allerede 18. september i fjor, og det var fylkesmann Brit Skjelbred som festet beviset til kvålsmannens jakke. Det skjedde under en bankett i Melhus bedehus, i regi av Ungdom i Oppdrag. Ekteparet Dahle har vært engasjert i misjonsorganisasjonen, i tillegg til Estlandsforeningen.

Ungdom

- Det har vært mye folk rundt oss, og det har vært hyggelig og bra, men også travelt, sier Ella (66) som har vært i jobb som psykiatrisk sykepleier gjennom de travle årene, mens hun og mannen har vært aktive i Estlandsforeningen Midt-Norge og Ungdom i Oppdrag. De har selv en sønn og en datter, begge er nå blitt over 30 og dermed voksne.

I statuttene til fortjenstmedaljen heter det at den gis som belønning for «pionerinnsats av særlig samfunnsgavnlig natur».

På Slottet ble æresgjestene med følge servert kanapeer.

– Nydelig mat, sier Ella til Trønderbladet.