Telia og kommunene Melhus og Trondheim kommune har inngått intensjonsavtale om et spleiselag for å få til mobildekning ved Benna på Kvål/Hølonda.

Drikkevannet

Ved Benna er det ingen mobildekning, og det kan skape farlige situasjoner for drikkevannet som Melhus og Trondheim samarbeider om, for fastboende og for dem som kjører langs fylkesveien. Renner det for eksempel ut drivstoff fra en bil på fylkesveien og ut i drikkevannskilden, kan det ta tid før noen får varslet fordi det kan være flere kilometer å kjøre for å finne et område med mobildekning.

Les også: 650 underskrifter for mobildekning

Sør-Trøndelag fylkeskommune bidrar ikke økonmisk til mobilutbygginga, og rådgiver Pål Dahlø forklarer det med at Melhus aldri meldte inn dette området til fylkeskommunens prioriteringsliste.

- Lista vi går etter er gammel, og på den var ikke Melhus meldt inn. Når det gjelder Tømmesdalen får vi håpe at Melhus skjønner at dette området må meldes inn, sier Dahlø.

Derimot bidrar fylkeskommunen med prosjektstyring og ved at fylkesavtaler kan benyttes.

Les også: Heller bygdenett enn sykehjemsnett

Dahlø viser til at det er slutt på at staten stiller med midler til å bedre mobildekninga. I Melhus som er fylkets nest største kommune målt i innbyggertall, er det store områder som har enten meget dårlig mobildekning eller som mangler helt. Blant disse er ved Benna, i Tømmesdalen og på Hølonda.

Spleiselag

Avtalen innebærer at Telia stiller med blant annet linje verdt 600.000-800.000 kroner mens Melhus og Trondheim stiller med infrastruktur som strøm og hytte til en tilsvarende verdi.

- Det er ut fra hensynet til drikkevannet, veien og de fastboende at vi inngår avtalen. Planen er å ha alt klart i løpet av året, sier dekningsdirektør Tommy Johansen.

Tirsdag var blant annet dekningsdirektøren og administrerende direktør Abraham Foss fra Telia i Trondheim, og det var ei svært fornøyd gruppe fra Telia som kunne fortelle om at det nå endelig blir mobildekning ved Benna.

Telia har også signert en avtale som gjelder mobildekning i Meldal, og dekningsdirektør Johansen tror denne avtalen vil kunne avhjelpe den dårlige mobildekninga i Sæterdalen på Hovin.