Det var 30 graders forskjell mellom lufta og vatnet da Gunn Inge Løvseth og søsteren Anne Grethe Tevik boltret seg i Blå lagune på Island mandag. De startet på tematuren med Sagauka i Melhus, Trønderbladet og Orklareiser samme morgen, og etter sju timers reise var det deilig å kaste seg i vatnet.

Blå lagune holder en temperatur på mellom 35 og 40 grader. Vatnet kommer fra underjordiske kilder, og blandes med salt vatn fra havet. Innholdet av kisel, silisium og andre mineraler er høgt. I dag er Blå lagune en av de største turistattraksjonene på Island. Folk med psoriasis og andre hudplager kommer hit for å oppleve bedring. Vatnet i det store bassenget sirkulerer hele tida, og i løpet av tre dager er alt vatn skiftet ut. Det har også rensende og antiseptiske egenskaper.

Tid til å reise

- Dette var deilig, sa Gunn Inger Løvset etter badet. Nesten to timer hadde reisefølget fra Gauldalen avsatt til Blå lagune, hvor det også finnes fossefall og badstue inne i fjellet.

Gunn Inger har tidligere vært på Island i forbindelse med jobbreise, men fikk ikke sett så mye av Reykjavik og severdighetene den gangen.

Nå reiste hun sammen med søsteren Anne Grethe Tevik, som er på Island for første gang. Begge har blitt pensjonister siden i høst, og de forteller at reising står høgt på ønskelista.

- Vi planlegger flere turer i år, og det er så mye av Norge vi heller ikke har sett. Det er spennende å reise, og mulighetene er så store, både med buss, tog og hurtigruta, sier Anne Grethe Tevik.

Sommer på Island

Det var sol og ti graders varme som møtte gauldalingene på Island. Parker og plener begynner å bli grønne, og i det fjerne skinner isbreer og snødekte fjell. Turisme har blitt den viktigste næringsvegen i landet, og i omsetning passerte den fiskeriene for noen år siden. Flytrafikken har vokst mye de siste ti åra, og antall flyselskap som har daglige flygninger til Island har økt fra fem til 20.

Området hvor Blå lagune befinner seg ligger på ei pute av flytende magma. Det er herfra det varme vatnet kommer. Islendingene henter også mye jordvarme fra undergrunnen, og de lengste rørene med varmt vatn er 200 kilometer. Etter så lang transport holder vatnet fortsatt 90 grader.

Tirsdag skal de reisende fra Gauldalen besøke vestkysten av Island med Borgarfjørdur, hvor skalden og vikingen Egil Skallagrimsson levde.

Les mer: Folkevandring er tema for sagauka.