Politikerne i Midtre Gauldal skal mandag kveld bestemme hvor de skal forhandle videre om en eventuell kommunesammenslåing.

Les også: Folkeavstemning i mai

I innstillingen fra rådmannen er anbefalingen klar: Legg vekk forhandlingene med Holtålen og Rennebu, og gå for å forhandle videre med Melhus og Skaun.

Dette til tross for at kommunestyret i Melhus har bestemt seg for å kun forhandle videre med Skaun, og ikke Midtre Gauldal. Før helga sa ordfører Sivert Moen at de må kunne invitere Melhus til samtaler, til tross for at politikerne har sagt nei.

Ap velger Melhus

I kommunestyret litt etter klokka 17 presenterte partiene sitt syn. Ap ønsker å forhandle med Melhus. Dette har de ikke gjort kjent tidligere. Ifølge Kåre Merket er Melhus det eneste reelle alternativet.

Sp vil stå alene

Senterpartiet ser ingen alternativer for sammenslåing for Midtre Gauldal, og fremmer forslag om at kommunen skal bestå som egen komune.

Bygdelista og Høyre ser mot Rennebu

Harald Rognes i Bygdelista mener det er urealistisk å tro på sammenslåing med Melhus. Han fremmer forslag om å inngå forhandlinger med Rennebu kommune. Det er et forslag som både Høyre og KrF varsler at de vil støtte. Bjørn Enge (H) har ingen tro på at Melhus ønsker å forhandle med Midtre Gauldal, og støtter Bygdelistas Rennebu-forslag.

Lite attraktiv

Etter både forhandlinger og utredninger gjort av Agenda Kaupang, står det ingen klare konklusjoner eller råd for Midtre Gauldal. Rapporten fra Agenda Kaupang munnet ut i at Midtre Gauldal ikke var en særlig attraktiv partner for verken Melhus eller Skaun.

Rådmannen er kritisk til at man ennå ikke med sikkerhet vet om det kommer et nytt inntektssystem for kommunene, som vil straffe de som ikke slår seg sammen med andre kommuner.

Les også: - Stem nei

Skulle det nye systemet bli vedtatt, kan Midtre Gauldal i verste fall miste 5,4 millioner kroner i året i inntekter fra staten. I tillegg vektlegger samfunnsutvikling og utfordringene som vil komme med å yte alle tjenestene i årene som kommer, høyt.

Hvis det skal bli forhandlet frem en intensjonsavtale med en eller to av kommunene Melhus og Skaun, går rådmannen inn for at det avholdes folkeavstemning.