Konsulentfirmaet Agenda Kaupang kalte under et felles kommunestyremøte mandag kveld ordførerne i Midtre Gauldal, Melhus og Skaun for fattige fettere.

Ni ganger så stor

Konklusjonen til firmaet som har utredet for de tre kommunene, er at forskjellen på de tre kommunene er så stor at de ikke bør slå seg sammen. Midtre Gauldal er ni ganger så stor som Skaun som ble omtalt under møtet som et frimerke.

Under utredninga har utrederne Rune Holbæk og Jørund Nilsen at ingen av de tre kommunene er i en storslått økonomisk situasjon. Imidlertid vil de tre tjene lite på sammenslåing selv om gevinsten på for eksempel styring kan være 20 millioner kroner. Årsaken er lange avstander, og Agenda Kaupang stiller spørsmålstegn ved om det er muilg å få til effektiv tjenesteproduksjon om de tre kommunene slår seg sammen.

Ifølge Agenda Kaupang har de tre kommunene lite interessefellesskap, og firmaet pekte på at alle tre består av sammmenslåtte kommuner fra den forrige reformen i 1964.

- Rik fetter

Veksten i antall eldre kan skape utfordringer for de tre kommunene mener Agenda Kaupang.

Midtre Gauldal vil ifølge Agenda Kaupang slite, og har allerede lav score på eldreomsorg, grunnskole og kultur.

- Kommunen burde gjøre noe med den ekstreme veksten i antall eldre, og bør helst finne seg en rik fetter, sa utreder Rune Holbæk.

Les også: Sivert Moen føler seg presset

I flere timer hadde konsulentfirmaet gjennomgang av de tre kommunene,og ordførerne uttrykte etterpå at det var nyttig med en gjennomgang. At Midtre Gauldal allerede er i en tøff økonomisk situasjon og kan slite enda mer, skapte ikke hurrastemning blant politikerne fra kommunen. Ordfører Sivert Moen mener at Midtre Gauldal skårer bedre på kommunebarometeret enn Agenda Kaupang har kommet fram til.

Les også: Mener Melhus har for råflott eldreomsorg

Mot Trondheim?

Etter å ha hørt at Melhus og Skaun muligens kan ha glede av å slå seg sammen ifølge Agenda Kaupang, sa Lars Jonli (Ap) at han mente at Melhus og Skaun burde bli en del av Trondheim mens Midtre Gauldal kunne se sørover.

Les også: Kan tape millioner

- Jeg skal være ærlig på at Melhus og Skaun hører til Trondheim, sa Jonli.

Ordfører Gunnar Krogstad (Ap) og ordfører Jon P. Husby (Sp) var da raskt ute med å si at begge kommunene har vedtatt at de ikke skal gå til Trondheim. Skaun ønsker forhandlinger med Melhus, og Husby sier til Trønderbladet at han ikke ønsket å skrive under intensjonsavtalen med kommunene vestover fordi han vil høre hvilken retning Melhus går.

Det er første gang de tre kommunestyrene har samlet seg til felles møte, og det skjedde i kinosalen i Melhus. Varaordfører Stine Estenstad (H) oppfordret styringsgruppene til å ha et nytt møte før kommunestyrene i de respektive kommunene avgjør om de skal starte forhandlinger.

Skaun skal ha folkeavstemning 30. mai.

Aldri før har de tre kommunestyrene vært samlet til et felles møte. Det skjedde mandag kveld.
I pausen hadde kommunestyrerepresentantene anledning til å slå av en politisk prat. I forgrunnen Guro Angell Gimse og Gunnar Krogstad fra Melhus, og i bakgrunnen kan Sivert Moen såvidt skimtes.