– Det er ekstremt viktig at Norsk Kylling forblir på Støren.

Få har sagt så tydelig som Svein Fløttum; hvor essensielt det er at Midtre Gauldal kommune klarer å finne ei tomt til Norsk Kylling. Fløttum er leder av Næring-, plan- og miljøutvalget i kommunen.

- Husprisene i dass

– Hvis Norsk Kylling eksempelvis skulle ha etablert seg i Orkdal eller i Nord-Trøndelag, vil folkene som jobber der måtte flytte ut av kommunen. Hva skjer i Midtre Gauldal og på Støren da? Når 350 mennesker skal begynne å selge husene sine samtidig. Det blir intet mindre enn en katastrofe. Husprisene kommer til å gå rett i dass, fastslår han.

I tillegg peker han på de store næringsmessige ringvirkningene fabrikken gir for bønder, entreprenører og transportbransjen.

Fløttum tror at også ledelsen ved fabrikken kjenner på samfunnsansvaret de har.

Les også: Norsk Kylling går i pluss

Opplevde krisen i Skottland

Han tror få klarer å se for seg hvor store konsekvensene blir hvis fabrikken flytter ut. Selv bodde han i Aberdeen i Skottland da oljekrisen slo inn på siste halvdel av 80-tallet.

– Det var ikke bare det at folk måtte flytte. Men de hadde ikke noe å flytte fra, eller noe å flytte til. Servicenæringer som bilforretninger og lignende gikk konkurs, kommunene måtte gire ned virksomheten. Det blir et tomrom, som blir veldig vanskelig å fylle. Det får så store konsekvenser for det samfunnet som blir rammet.

Les også: Innvandring gir folkevekst

I kontakt med flere kommuner

Norsk Kylling har selv satt en frist på forsommeren, i juni, hvor de skal bestemme seg for fabrikkens framtid. Hvor ender de opp? De har vært i kontakt med flere kommuner for å sondere terrenget.

Midtre Gauldal hadde tidligere en tomt klar for en eventuell ny fabrikk for kyllingfabrikken på Snøan, men denne er nå for liten. Kommunen jobber i dag for å få på plass en ny tomt for Norsk Kylling i nærheten av Støren.

Kriterier for ny fabrikk

Kjell Stokbakken, administrerende direktør i Norsk Kylling, forteller at de gjerne ser for seg å bli værende på Støren. Men: De har en rekke kriterier som må møtes. Samtidig er det ennå ikke bestemt at de skal flytte ut av dagens lokale i Engan. Det er også en del av det som skal vurderes opp mot den nye  strategien, som skal være klar på forsommeren.

Les mer om hva Svein Fløttum, Kjell Stokbakken og Aina Midthjell Reppe mener om framtida for Norsk Kylling i torsdagens avis.

Kjell Stokbakken sier Norsk Kylling gjerne vil bli på Støren. Men det mange kriterer som skal møtes. Stokbakken er administrerende direktør i Norsk Kylling. Foto: Karen Gunnes