I alle de tre eierkommunene Melhus, Midtre Gauldal og Klæbu stiger antall lukkede søppelanlegg, og det er en ønsket utvikling sett fra Envinas side.

Utenfor Thoragården i Melhus sentrum står to metallholdere. Envina har investert i kran slik at dunkene kan løftes opp og tømmes direkte i søppelbilen. For å tømme denne typen søppelanlegg, trengs altså ikke en egen søppelbil.

Varsler om fyllingsgrad

– Containeren sier ifra når den er full, og når vi har registrert det i vårt datasystem blir den tømt fort etterpå, sier daglig leder Erik Fenstad i Envina.

Les også:

Støren-bedrift tok storeslem med søppelpresse

Flere tusen kroner i forskjell på gebyrer

I Melhus sentrum har politikerne bestemt at det er påbudt med lukket avfallssystem. Containeren kan stå oppå bakken eller det kan være et nedgravd anlegg.

Fenstad mener det er en rekke fordeler med lukket avfallssystem. Når containeren er nedgravd, blir det ikke direkte sollys og dermed mindre lukt. Luka er mindre og det er ikke mulig å putte inn mer enn en pose om gangen. En slipper også dunker som ligger strødd når det blåser.

Mindre brannfare

– En annen viktig fordel med nedgravde containere er at brannfaren blir mindre. Det er verre å tenne på avfallet og umulig å trille den bort til en husvegg som for eksempel på en skole, sier Fenstad.

Mens husholdninger flest har trillbare søppeldunker, blir det stadig mer vanlig med container- eller nedgravd avfallsanlegg utenfor leilighetsbygg. Både Melhus sentrum og Støren sentrum har slike anlegg. I Melhus sentrum har for eksempel Thoragården og Høvdingplassen denne typen avfallshåndtering der en ikke ser løse søppeldunker. Også i Losjevegen i Melhus sentrum skal det komme denne typen anlegg. Fenstad opplyser at det også blir såkalt bunntømt anlegg på Korsvegen.

– Når vi får planer tilsendt for uttalelse, uttaler vi oss om den tekniske delen. Blir mer enn 10 husstander, vil vi anbefale bunntømt anlegg, sier Fenstad.