Melhus, Skaun og Orkdal erfarer at diskusjonene rundt løypesamarbeid glir godt framover. Nå har også andre lag meldt inn at de vil ha kommunal hjelp.

– Vi må få til et system slik at det blir en rettferdig fordeling om det skal gis midler, sa ordfører Gunnar Krogstad på telefon fra hytta på Berkåk i påskeferien.

Les også: Stor dugnad for skiføret

I vinter møttes ordførere fra de tre kommunene Melhus, Skaun og Orkdal i Melhus for å drøfte løypesamarbeid på Jårakjølen/Skaunakjølen.

Tre kommuner møtes på fjelltoppen Elgshøgda. Mange frivillige stiller opp for å kjøre løyper i området, og nå har det kommet ønske om samordning for å spare krefter og investeringer i utstyr.

Oppfølging

Under ordførermøtet var det enighet om å arrangere et møte der idrettslag og idrettsråd var invitert, og møtet ble holdt mandag i forrige uke i Skaun rådhus.

– Løypetrasé og hvorvidt løypekjøring handler om folkehelse eller idrett ble diskutert på møtet. Jeg mener løypekjøring er både folkehelse og idrett, sier Krogstad.

Store kostnader

Ordfører Krogstad forteller at ordførerne ikke har avtalt flere møter, men har et ønske om at idrettslag og Jårakjølens Venner går videre for å finne løsninger.

– Det er store kostnader med løypemaskiner. Idrettslag, Jårakjølens Venner og idrettsrådet kan foreslå løsninger, og så kan politikerne komme inn igjen, sier Krogstad.

Kommunene har ulike modeller for hvilken økonomisk hjelp idrettslagene får. I Melhus kan lagene søke om drifts- og aktivitetsstøtte.

– Vi må se på hvordan dette blir framover, for det er mye å fordele pengene på, mener Krogstad.

Andre idrettslag har også meldt fra at de ønsker å komme i betraktning når det gjelder løypesamarbeid. For eksempel Melhus ski og Trønder-Lyn møtes på Kregneskjølen under løypekjøring.

Frivillige legger også der ned et stort dugnadsarbeid for å gi skigåere et godt tilbud.

Mer snøsikkert

– Jårakjølen er i en spesiell situasjon fordi flere kommuner deler på området og det er ganske snøsikkert der. Mangel på snø kan være et stort problem mange steder, sier Krogstad.