Statens vegvesen har gitt opp tanken om byggestart for E6 i Soknedal i år. Årsaken er de signaler statsråd Ketil Solvik-Olsen (Frp) har gitt i Stortingets spørretime.

Svar

Da stortingsrepresentant Karianne Tung (Ap) spurte statsråden om når E6 Soknedal blir bygd, svarte samferdselsministeren at det ikke blir byggestart før 2017.

Prosjektleder Lars Bjørgård i Statens vegvesen har tidligere uttalt til Trønderbladet at dersom det skal bli byggestart i år, må bompengesøknaden behandles av Stortinget i juni.

- Vi vet ikke annet enn det svaret statsråden har gitt, sier Bjørgård.

Samferdselsministeren skal reise landet rundt for å få innspill til Nasjonal transportplan, og starter først i Agder. Ifølge regjeringa er 2. mai satt av til besøket i Trøndelag.

Bompengesøknaden

Statens vegvesen går nå ut fra at bompengesøknaden ikke blir behandlet i juni. Neste mulighet er i høst. Vegvesenet vil ikke sende ut konkurransegrunnlaget før bompengesøknaden er ferdigbehandlet av Stortinget.

- Vi har fått inn konkurransegrunnlaget fra konsulenten, og vi sender ikke ut det før bompengesøknaden er avklart. Fra et vedtak er gjort av Stortinget går det vanligvis fire måneder til det kan bli byggestart, sier Bjørgård.

Som Trønderbladet tidligere har omtalt, blir det bompengefinansiering også i Soknedal. Bomstasjonen er planlagt satt sør for Vagnillgrenda, forteller Bjørgård. Før byggestart skal bompengesøknaden også behandles av kommunestyrene og fylkeskommunen.

Bomstasjonen i Soknedal er en av seks på strekninga Melhus-Ulsberg.

Les også: Bompenger også i Trondheim

Fra 2020?

Innkrevinga i Soknedal skal ikke starte før ny E6 Soknedal er ferdig.

- Vi har beregnet en byggeperioden på 3-3,5 år. Dersom vi kan ha byggestart ved årsskiftet, kan ny E6 i Soknedal være ferdig ved utgangen av 2019, sier Bjørgård.

Går det slik vegvesenet ser for seg, vil bompengeinnkrevinga starte i 2020.

Regjeringa har satt av 80 millioner kroner til ny E6 i Soknedal. Pengene som blir til overs i år blir overført til neste år, opplyser Bjørgård. I forslaget til Nasjonal transportplan er det satt av 880 millioner kroner neste år til E6 Soknedal. Vegvesenet er avhengig av bevilgning også i 2018 ettersom E6 Soknedal er kostnadsberegnet til 1,5 milliarder kroner.

Les også: Ga ingen startdato

Statens vegvesen har oppdraget med å bygge E6 Soknedal, mens resten av strekninga av Ulsberg-Melhus skal bygges av Nye Veier. Sistnevnte selskap har ikke satt noen dato for når det blir byggestart for den delen av E6 fra Melhus til Ulsberg som selskapet har ansvar for, vil bli.