Hvis du ikke har noe i mot å vente til stengetid, kan du nå gjøre et bakervarekupp på Melhustorget.

Les også: Gir bort frukt i stedet for å kaste den

Melhus Bakeri har nemlig bestemt seg for å ta trenden med å ikke kaste mat på alvor, og gjør hver dag før stenging klar forundringspakker med overskuddsmat og selger dem for 30 kroner - én tredel av den opprinnelige verdien.

I tiden

Dette kan være alt fra kaker til påsmurt mat, alt etter hva de ikke har fått solgt unna i løpet av dagen.

– Vi er en liten aktør, men dette er vårt bidrag i kampen mot matsvinnet, sier Lars Utseth.

– Dette er positivt både for miljøet, økonomien og samvittigheten. Det er jo veldig i tiden å ikke kaste mat.

Populært i byen

Grunnen til at de nå heller selger svinnet enn å levere det inn som dyrefor, er at de har slengt seg på tjenesten Too Good To Go (TGTG), der bestillingen og betalingen gjøres på forhånd gjennom en egen app eller på nett.

Dette er et helt ferskt konsept i Norge, men det har allerede tatt av flere plasser i utlandet, blant annet i København, ifølge Utseth. Melhus Bakeri er først ute blant resturantene og spisestedene i Melhus, men har erfaring med konseptet fra sin avdeling på Valentinlyst i Trondheim.

– Der har det vært svært populært, ikke minst for studenter, sier Ulseth.

– Fin ting å gjøre

Inne på bakeriet torsdag kveld lager ansatt Hege Bakke klar noen pakker med tekaker og wienerboller. Selv om de bare har hatt dette i én uke på Melhus, har allerede mange fått med seg nyvinningen.

– Det har vært mange innom, i alle fall hver dag jeg har jobbet, sier hun.

– Jeg har veldig tro på dette. Det er en fin ting å gjøre, og mange vil nok strømme til når det blir mer kjent.

Håper på flere

Ifølge TGTG kaster vi i Norge over 360.000 tonn god og spiselig mat i året, og folkene bak tjenesten og appen mener de har løsningen både for forbrukeren som ønsker å skåne miljøet, studenten som vil spare penger, og kokken - som av respekt for faget sitt ikke har lyst til å kaste mat.

TGTG sier i en pressemelding at de håper å få med seg så mange som mulig i kampen mot matsvinn. De har fra før både Mattilsynet og Matvett.no i ryggen.

– Hvis en slik tjeneste kan redde mat fra å bli kastet, er dette vinn-vinn både for restaurantene og kundene, sier Atle Wold, seniorrådgiver i Mattilsynet i en pressemelding.

På forundringspakkemenyen står alt fra skolebrød til påsmurt. Foto: Elling Finnanger Snøfugl