Skogbrukssjef Kai Børge Amdal har hatt en ny plan for bygging av skogsbilveger ute til høring. Planen foreslår 47 kilometer ny skogsbilveg, og ombygging og modernisering av 77 kilometer. Den totale veglengda vil øke med 22 prosent dersom planen blir fulgt.

Forslaget til ny plan omfatter skogsveibygging til 68,7 millioner kroner. Planen viser at Midtre Gauldal har et produktivt skogsareal på 368.725 dekar. Her står det 2,2 millioner kubikkmeter hogstmoden skog. Dette representerer en førstehåndsverdi på hele 650 millioner kroner.

Les også: Reiste 150 mil for å plante skog

Stort behov

Kai Børge Amdal opplyser at mange av skogsvegene i kommunen er 40-50 år gamle. Behovet for opprusting til dagens krav er stort.

– I dag har vi helt andre driftsformer og størrelser på tømmertransportene, sier Amdal.

Dagens tømmerbiler kan kjøre 60 tonn med 24 meters vogntoglengde. Bare en brøkdel av vegene tåler dette. Heller ikke E6 sør for Støren tåler mer enn 50 tonn. Men de fleste av dagens skogsbilveger bygges for maks last.

Les også: Ildsjeler lanserer turposter på Støren

Flaskehalser

Den nye planen nevner også andre flaskehalser enn veg. Blant annet Rognesbrua, Roggbrua og undergangene på fylkesveg 658 ved Snøan og Strinde.

– For skogeierne er dette en kjempestor hemsko, fordi de ikke får drevet ut tømmer. De har ikke muligheter for å skape inntekt av tømmerskogen, forklarer Kai Børge Amdal.

Gode skogsbilveger prioriteres på topp i skogbruket i hele landsdelen. Foruten å sikre tilgang til skogressursene gir vegene mindre terrengtransport og dermed færre skader i terrenget. De gir bedre økonomi ved salg av tømmer, og lettere tilgang for pleie av skogen. Gode veger gir også økte muligheter for helårsdrift i skogbruket.

Skogeierne avgjør

Det er opp til skogeierne å realisere vegplanen. Den peker på lønnsomme prosjekter. Skogbrukssjefen sier at det er gode finansieringsmuligheter for skogsbilveger, og det gjør det attraktivt å bygge ut.

Hvert år vokser skogen i Midtre Gauldal dobbelt så mye av det som blir tatt ut i form av tømmer. Situasjonen er nokså lik også i Melhus kommune. Her kommer det også ny plan for skogsbilveger i løpet av året.

Les også: Elgen spiser opp skogen