Svært få klarer å gå ubemerket rundt omkring uten å kunne kartlegges minutt for minutt, kom det fram under rettssaken mot den drapstiltalte ektemannen i Melhus.

Aktor Unni Sandøy sier til Trønderbladet at denne typen innhenting av teledata og overvåkingsbilder har revolusjonert etterforskning. Før brukte politiet mye tid på å lete etter vitner og avhøre dem og nå kan en innhente blant annet innhente telelogger, forteller Sandøy.

Les også: Politiets jakt på bilder

Avslørt av nettverket

Den drapstiltalte ektemannen hadde tidligere fått passordet til nettverket i konas leilighet i Kuhaugen. Hun hadde kjøpt leiligheten sammen med en bror, og tiltalte har ment at kjøpet gikk over hodet på ham. Tiltalte har forklart at han og kona kranglet om ei barnehageregning på 3000 kroner, og at han reagerte sterkt på fjernsynet Nilofer hadde fått av broren bare timer før hun ble drept.

I Sør-Trøndelag tingrett la politibetjentene Eskil Røen og Marius Valen ei tidslinje for drapsdagen basert på innhenting av teledata. Ifølge Røen er det første gang at hele loggen fra et nettverk er blitt lagt fram i en rettssak. Politiet startet å undersøke loggen for nettverket etter å ha funnet ut at dataen fra basestasjonene i Melhus sentrum ga for lite informasjon.

Oversikt

Ved hjelp av overvåkingskamerar, registrering på bompunkter og registrering i nettverk mener politiet at de har en svært god oversikt over hva tiltalte, Nilofer og hva familien hennes gjorde på drapsdagen. Ut fra teledataene og overvåkingskameraer har politiet laget en tidslinje.

Se også: her er overvåkingsbildet fra der fjernsynet ble kjøpt

Overvåkingsbilder er fra henholdsvis Elkjøp der broren kjøpte et fjernsyn til henne om ettermiddagen den dagen hun ble drept, og fra overvåkingskameraet til Esso Melhus som har registrert bilde av det som mest trolig er bilen tiltalte satt på i fra Matmegleren der han var på jobb fra klokka 05.45 til 17.29 på drapsdagen.

Ringte til Afghanistan

Tiltalte foretok mange telefoner til søsken i Afghanistan rett etter drapet, mens noen av telefonsamtalene dit er slettet, mener politiet. Anropsloggen viser ingen tegn til at tiltalte ringte nødnumre etter at han hadde drept kona. Etter mange telefonsamtaler til egne søsken, ringer han en bror av Nilofer der han sier at søsteren er skadet. Så fortsatte han med telefonsamtaler med familie i Afghanistan, og den siste samtalen var seks minutter før han ble pågrepet.

Nilofer var blitt rådet til ikke å være alene siden hun følte seg truet av mannen. Teledata viser at hun var alene bare noen minutter fra en bror og mora Shaima forlot henne til ektemannen kom til leiligheten. Den siste telefonsamtalen tok tiltalte bare noen minutter før han ble pågrepet av politiet på veien mellom Melhustorget og Melhuset.

27-åringen hadde voldsalarm som hun hadde fått fra Melhus lensmannskontor, og en politibetjent der hadde tilbudt henne å bo på krisesenter. Nilofer ville imidlertid heller bo i leiligheten hun eide sammen med broren, og hun håpet at ektemannen kunne få besøksforbud både for henne og sønnen.

Les også: forsvareren foreslo ikke frifinnelse