Et pilotprosjekt er på gang for elevene som går på den nystartede teknologilinja ved Gauldal videregående skole. Faget IT ble igangsatt i høst, og allerede fra 1.mars i år får seks elever mulighet til å bli bedre kjent med en viktig aktør innen denne bransjen i Norge, EVRY. Her skal elevene gjennom tre dager få innblikk i hvordan bedriften jobber med framtidsrettet teknologi.

Les også: Sivert (16) er gründer fra Soknedal

Les også: Søppel ga elevene seier

Spennende samarbeidspartner

EVRY har ansvaret for omtrent en tredel av alle IT-tjenesteleveranser i Norge, med kunder i offentlig og privat sektor. Gjør du et oppslag i Folkeregisteret, henter en e-resept på apoteket eller bruker nettbank møter du tjenester som firmaet leverer.

– Det er veldig spennende at vi har fått med oss EVRY på laget. Det er heller uvanlig at elever på studiespesialisering blir sendt ut på en slik type utplassering, noe som vanligvis er forbeholdt yrkesfagelever. Vi er imidlertid i en oppstartsfase, og det er ikke alle som får mulighet til å bli med på de tre dagene hos EVRY, men målet er at vi skal kunne utvide tilbudet til neste år, forteller avdelingsleder ved Gauldal videregående skole, Øystein Øverkil Vie.

Les også: Skolen er så trang og mørk at SU ønsker dagslyslamper

Første gang med videregående-elever

Avdelingsleder Roger Flataker hos EVRY i Trondheim sier at bedriften har et godt samarbeid med utdanningsinstitusjoner som NTNU og Sintef, men at det er første gang de lar elever fra videregående få et innblikk i hvordan de jobber med IT.

- Vår erfaring er at hvis man skal få utbytte av det man lærer på skolebenken er det å komme på innsiden i et IT-selskap en bra start, og vi har et godt partnerskap med ulike utdanningsinstitusjoner for å få til dette. Selve utplasseringen for elevene fra Gauldal betyr imidlertid ikke at de får sjansen til å gå så langt ned i dybden på de forskjellige prosessene vi jobber med. Det viktigste her er at elevene får kjennskap til ulike deler av bedriften, som blant annet system – og utviklingsprosesser, brukertesting og nettsikkerhet, sier Flataker.

– Gull verdt

Eleven Andreas Skain ser fram til oppholdet, og tror EVRY har mye spennende å by på.

- IT-kompetanse er bra å ha med seg, og jeg syns det er fint at vi får denne muligheten for å se hva EVRY holder på med, sier Skain.

Lærer Marius Meldal skal også være med elevene ute i bedrift, og håper samtidig å få litt inspirasjon videre.

- Denne erfaringen blir gull verdt å ta med seg videre for elevene. Samtidig jobber EVRY veldig fremtidsrettet, og kanskje blir man kjent med nye ting som kan få plass på timeplanen til høsten, sier Meldal.

Realfagsatsing

Vie er ikke uenig med Meldal, og er positiv til fortsettelsen.

- Vi skal fortsette med teknologilinje til høsten, og IT er kommet for å bli. Det er også høyst sentralt i framtidas arbeidsliv. Å få mulighet til å knytte kontakter gjennom dette samarbeidet betyr veldig mye både for elever og oss som skole. Gjennom EVRY håper vi å vise at det faktisk er mulig å starte opp et IT-fag, knytte kontakter og la næringslivet være med å utforme innholdet i faget. Samtidig er IT et realfag, noe vi satser på og som også i stor grad er relevant for arbeidslivet. Vårt ønske er at elevene skal bli motivert til å velge faget, og kanskje samtidig inspireres andre fag til å sette i gang slike prosjekt som vi nå tester ut, avslutter han.

Roger Flataker er avdelingsleder for Project Management & Development i EVRY. Foto: EVRY