Ifølge ei pressemelding vil Rema 1000 i dag anmelde 122 butikker hos NorgesGruppen, Coop og Bunnnpris for brudd på lov om helligdager og helligdagsfred.

En anmeldt i Melhus

Bunnpris Melhus er en av de anmeldte butikkene, og er en av fire anmeldte butikker i region Midt-Norge. Ifølge Rema tilfredsstiller Bunnpris Melhus arealkravet, men Rema 1000 mener at arealkravet omgås ved at ansatte henter varer fra andre deler av butikken slik at salgsarealet utvides.

De andre anmeldte er Bunnpris Orkanger, Kiwi Orkanger og Kiwi Kirkegata Levanger.

Rema 1000 hevder at konkurrentene har ulovlig søndagsåpent, og mener at det skjer ved at butikker har for stort areal eller henter varer fra andre deler av butikken på søndager.

Om søndagsåpent

-Dagens regelverk håndheves ikke – og for de som utnytter det, øker omsetningen på søndag. Enten må myndighetene håndheve loven, eller så må alle dagligvarebutikker få lov til å holde åpent på søndager, sier Ole Robert Reitan, administrerende direktør i REMA 1000 i pressemeldinga.

Regjeringa har vurdert å gi generell åpning for søndagsåpent. Da Melhus kommunestyre skulle komme med høringsuttalelse, var det bare 1 av 37 som stemte for søndagsåpent.  Et argument fra dem som stemte imot, er at samfunnet ikke trenger søndagsåpne butikker.

Les også: varaordføreren er uenig i sentral-Høyre

- Personlig skulle jeg gjerne sett at vi hadde «søndagsfred». Men sannheten er at vi harsøndagsåpne butikker i dag – der regelverket ikke håndheves. Omsetningen øker på søndag fordi flere handler på søndag, og flere butikker åpner. Derfor må vi nå vurdere om vi skal bygge om flere av våre butikker etter det gamle regelverket.  Vi kan ikke vente på politiske beslutninger lenger. Det tar for lang tid, sier Reitan i pressemeldinga.

Krever egen adresse

Rema 1000 mener at politikerne må kreve at søndagsåpen butikk har egen adresse og egen varelevering. I tillegg til anmeldelse, varsler Rema 1000 at de vil sende informasjon til Konkurransetilsynet.

I Melhus er det to søndagsåpne butikker - Bunnpris i Melhus sentrum og Coop Prix på Ler.

Les også: lite lønnsom søndagshandel

Kjøpmann Christian Lykke sier til Trønderbladet at Bunnpris er vant til å få anmeldelser, og at han mener regelverket ikke sier spesifikt at det ikke er lov å hente varer fra andre deler av butikken når det er søndagsåpent.

Les mer i saken: vant til å bli anmeldt